Završena energetska obnova Osnovne škole u Velikom Bukovcu Foto: Općina Veliki Bukovec

Završena energetska obnova Osnovne škole u Velikom Bukovcu

Varaždinske vijesti | 25.7.2018. u 14:12h | Objavljeno u Društvo

Učenici s područja Općine Veliki i Mali Bukovec od ove će školske godine imati mnogo bolje uvjete odvijanja nastave u novoobnovljenom objektu Osnovne škole u Velikom Bukovcu. Naime, posljednjih dana srpnja završen je veliki projekt energetske obnove zgrade škole u što je uloženo 5,46 milijuna kuna, od čega je iz Europske unije osigurano više od 55 posto ukupnih sredstava, odnosno nešto manje od 3 milijuna kuna.

Na konferenciji u povodu završetka projekta, održanoj u srijedu u prostorima škole, načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu.

- U ime osnovnoškolaca s područja općina Veliki i Mali Bukovec zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta. Novouređeni objekt znači i bolje uvjete boravka naše djece u školi, dok uštede znače da će ostati više sredstava za neke druge stvari u samom obrazovnom procesu, prije svega na korist učenicima i njihovim nastavnicima - kazao je na svečanosti Vrbanić te dodao da sada ove dvije općine imaju reprezentativan školski objekt.

Zahvalio je upravi škole i ravnateljici Željki Marković-Bilić te čelnim ljudima županije, kao i izvođačima radova na uspješno završenom projektu.

Zadovoljan obnovom školskog objekta je i načelnik susjedne Općine Mali Bukovec Darko Marković. Naime, osnovnoškolci s područja te općine pohađaju školu u Velikom Bukovcu.

- Ovo je značajan projekt za naše dvije Općine, a ujedno predstavlja i dodatan argument za ostanak mladih obitelji na ovim prostorima. Provođenjem niza projekata koji se odnose na obrazovanje, od vrtića do studija, te preko mjera poput stipendija i sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, nastojimo mladim obiteljima pomoći u pokrivanju troškova obrazovanja i samim time omogućiti uvjete odgoja djece kakve imaju puno veće i gospodarski jače sredine - poručio je Marković.

Posebno je pohvalio instalaciju solarne elektrane od 30 kW te toplinskih pumpi od 3x36 kW, čime će škola praktički energiju za grijanje dobivati iz energije sunca i energije zemlje (podzemnih voda).

Na samoj završnoj konferenciji ravnateljica Marković-Bilić kazala je kako je u sklopu projekta bilo jako puno radova a da posebno vesele tri stvari - ušteda energenata koja će se ostvariti, korištenje obnovljivih izvora energije te, možda i najviše, novi, ljepši vanjski izgled škole.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak rekao je da ulaganja u Osnovnu školu u Velikom Bukovcu ovdje ne staju budući je cilj prenamjenom djela sportske dvorane izgraditi nove učionice čime će se omogućiti odvijanje nastave u jednoj smjeni.

Inače, projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Energetskom obnovom zgrade ostvarit će se ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 53 posto. Smanjit će se i emisija CO2 za 70 posto.

os_veliki_bukovec_projekt_obnove_1.JPG

os_veliki_bukovec_projekt_obnove_2.JPG

os_veliki_bukovec_projekt_obnove_3.JPG

os_veliki_bukovec_projekt_obnove_4.JPG

os_veliki_bukovec_projekt_obnove_5.JPG