Varaždinski vrtić "Dječji svijet" u Litvi predstavio rad vrtića prema načelima šumske pedagogije Foto: Grad Varaždin

Varaždinski vrtić "Dječji svijet" u Litvi predstavio rad vrtića prema načelima šumske pedagogije

VV | 21.5.2019. u 19:22h | Objavljeno u Društvo

U okviru projekta Erasmus+ djelatnice varaždinskog Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ Sanja Dretar, Helena Hajdin i Ljubimka Hajdin boravile su u Litvi gdje su predstavile rad vrtića prema načelima šumske pedagogije.

Međunarodni trening sedam vrtića iz 6 država, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Litva, Poljska, Portugal, održao se u Litvi, gradu Kelme, u vremenu od 13. do 17. svibnja.

Jedno od načela šumske pedagogije je omogućiti djeci cjeloviti razvoj prevenirajući poremećaje djece zbog pomanjkanja boravka u prirodi. Priroda, a pogotovo šuma, vrlo je poticajna za razvoj svih osjetila djece, a naročito za učenje djece putem vlastitih iskustva, stoga se ta pedagogija često naziva i iskustvena pedagogija. Metode rada prema šumskoj pedagogiji provode se prema strategijama EU i smjernicama UN-a.

Tijekom boravka u Litvi vrtić domaćin predstavio je svoje metode rada s djecom koje se u mnogočemu razlikuju od načina rada u dječjim vrtićima u Hrvatskoj, te je to bilo dobro iskustvo za komparaciju rada u predškolskom odgoju i različitim europskim državama.

Projekti Erasmusa+ osim stručne suradnje i razmjene iskustva predviđaju i upoznavanje s kulturom, običajima i načinima života ljudi, tako su tijekom boravka u Litvi članovi tima iz Varaždina posjetili Kursku prevlaku poznatu po najvećim pješčanim dinama u Europi i poznato turističko mjesto Nida.

  indeksFDDSAiraj.jpgindeksirFFaj.jpg
indeksiraj.jpg
indffffeksiraj.jpg