Varaždinska županija dodijelila 55 stipendija te jednu županovu nagradu Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska županija dodijelila 55 stipendija te jednu županovu nagradu

| 28.12.2017. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

- Novost u stipendiranju ove godine je da je država po prvi puta počela davati podršku, ne samo braniteljskoj djeci i socijali nego i STEM-u i nadarenima - rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na dašanjem potpisivanju čak 55 stipendija.

Od toga, njih 13 su učeničke i 42 su studentske stipendije. Tako će učenici dobivati po 300 kuna, a studenti 700 kuna mjesečno.

Župan je istaknuo važnost stipendiranja deficitarnih zanimanja, te dodao kako upisivanje na deficitarna zanimanja, odnosno STEM, uvelike ovisi o kvaliteti osnovnoškolskog i srednjoškolskog orazovanja.

- Ako vi potaknete interes djece i ako osjete da je to nešto što veseli, onda ta djeca s veseljem idu na te fakultete. Dakle, treba krenuti od osnovne i srednje škole - objasnio je župan.

Ove se godine dodijelila i posebna županova nagradu od 8 400 kuna koju je dobila studentica fizike i matematike Maja Brlenić.

- Prvotni izbor bio mi je samo matematike, no shvatila sam da nema puno predmeta koji bi se nadovezali na matematiku tako da sam uz matematiku odlučila studirati i fiziku - rekla je Maja, te dodala da joj ova nagrada puno znači jer zbog fakultetskih obaveza jednostavno ne stigne imati studentski posao, kao većina studenata.

Županova nagrada se dodjeljuje kao poticaj nadarenim studentima koji studiraju na studiju fizike koji je od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Već duže vremena postoji nedostatak profesora fizike u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije, a dodjelom ove novčane nagrade želi se potaknuti veći interes učenika za studij fizike.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, naglasio je kako u ovome trenutku, u županijskim školama još uvijek nema velikih problema kada se radi o nedostatku profesora matematike i fizike.
- Prema našim evidencijama, sada ima dovoljno fizičara koji studiraju, i ako će ostati u našem sustavu, problema sa fizičarima neće biti. Ali to je samo pretpostavka, jer oni prvo moraju završiti fakultet i tu se zaposliti, a posla ima - rekao je pročelnik, te dodao kako imamo jako dobar nastavni kadar koji može usmjeriti učenike.
- Naša mreža škola i naši programi su naša snaga -

Galerija slika