Vilim Simon (lijevo) i Tomislav Gregur Foto: Vajda

Vajda u suradnji sa srednjom školom Prelog najavljuje stipendije za srednjoškolce mesare

VV | 3.6.2017. u 19:59h | Objavljeno u Društvo

Učenicima koji u školskoj godini 2017./2018. upišu obrazovni program za mesara Mesna industrija Vajda d.d. ponudit će stipendiju tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja. Jedan je od uvjeta ostvarenja stipendije i odrađivanje prakse u Vajdi, što će zasigurno najvećim dijelom privući učenike Srednje škole Prelog, s kojom Vajda surađuje od samog osnivanja škole. U okviru te dugogodišnje suradnje učenici zanimanja mesar i dosad su imali priliku steći praktična znanja i vještine u pogonima čakovečke mesne industrije, pri čemu su im plaćeni putni troškovi i topli obrok te isplaćena učenička nagrada za obavljanje prakse. Uvođenjem sustava stipendiranja Vajda zajedno sa Srednjom školom Prelog želi skrenuti pažnju budućih srednjoškolaca i njihovih roditelja na neka od deficitarnih zanimanja za koja se mogu odlučiti na predstojećim upisima u srednju školu.

Naime, posljednjih se godina na tržištu rada bilježi kontinuirani porast potražnje za određenim strukovnim zanimanjima, dok se istovremeno sve manji broj djece odlučuje upravo za te strukovne obrazovne programe. Tako je osjetan pad zabilježen i u Srednjoj školi Prelog, a u Vajdi ističu kako se u samo šest godina broj učenika na praktičnoj nastavi smanjio za 70 posto.

- Problemom deficitarnih zanimanja zahvaćena je Hrvatska, ali i gotovo cijela Europska unija. U Vajdi i Grupaciji Pivac godinama ukazujemo na taj problem, no svjesni smo da je u cilju njegovog rješavanja potrebno i aktivno djelovati. Zbog toga smo odlučili dodatno potaknuti učenike za izbor obrazovnog programa mesar te im pružiti potporu tijekom čitavog trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja projektom stipendiranja koji će krenuti od rujna ove godine. Svi detalji o uvjetima stipendiranja bit će poznati prilikom objave natječaja, no već sad možemo najaviti da se radi o iznosu od 600 kuna mjesečno koji će se isplaćivati kroz cijelu školsku godinu učenicima koji će redovito pohađati praktičnu nastavu u Vajdi. Na praksu ćemo kao i dosad primiti sve učenike koji su za nju zainteresirani, a i dalje ćemo im osiguravati troškove prijevoza, topli obrok i isplatu učeničke nagrade za odrađene sate praktične nastave - rekao je Vilim Simon, član Uprave zadužen za vođenje proizvodnog procesa Vajde d.d. koji ističe da je dosad na praksu u Vajdi primljen svaki učenik koji ju je zatražio. 

- Žalosna je i neosporna činjenica da je mladima teško naći posao po završetku školovanja, a smatramo da je velik dio problema u tome što se mladi, uslijed nedovoljne informiranosti i predrasuda prema pojedinim zvanjima, često odlučuju za ona koja su na tržištu prezastupljena. Zbog toga im je nakon završetka školovanja teško pronaći posao u struci, ali ga i kasnije dugoročno zadržati. Naša je želja kod mladih i roditelja potaknuti razmišljanje o odabiru obrazovnih programa za deficitarna zanimanja koji im omogućuju perspektivu i osiguranje kvalitetnog radnogi životnog puta. To je ujedno i preduvjet za smanjenje nezaposlenosti te nužan gospodarski rast i razvoj lokalne zajednice i čitave Hrvatske. Izuzetno nam je drago što u tim nastojanjima imamo partnera u Vajdi, gdje su prepoznali potrebu za suradnjom u organizaciji praktičnog rada za sve razredne stupnjeve obrazovnog programa mesar te im kasnije osiguravaju stalno radno mjesto - istaknuo je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog i pozdravio je Vajdin novi projekt stipendiranja učenika te naglasio važnost uključivanja svih dionika društva u poticanje mladih na izbor nekih od deficitarnih zanimanja.

Suradnja Vajde i Srednje škole Prelog počela je od samog osnutka škole 1999. godine. Danas školu pohađa 390 učenika, a u školi radi 65 djelatnika, od čega 56 nastavnika. Ove se godine planira upis 147 učenika u devet različitih obrazovnih programa, a za mesare je osigurano šest mjesta. Iz Vajde i SŠ Prelog nadaju se dobrom odazivu na ovogodišnjim upisima koji bi osigurao daljnji rast tog broja, kao i povećanju tog broja svake naredne školske godine.

Označeno u