Na Drugoj gimnaziji izložba fotografija logora Auschwitza koje je snimila učenica Foto: Druga gimnazija Varaždin

Na Drugoj gimnaziji izložba fotografija logora Auschwitza koje je snimila učenica

Varaždinske vijesti | 9.3.2017. u 08:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Županijsko natjecanje iz povijesti za učenike srednjih škola Varaždinske županije održano je u utorak 7. ožujka u Drugoj gimnaziji Varaždin. Na natjecanju je sudjelovao 41 učenik iz devet srednjih škola Varaždinske županije.

U prvoj, trećoj i četvrtoj skupini natjecanja prvoplasirani su bili učenici Srednje škole Ivanec: Margarita Šagi, Ana Jagić i Mislav Habijanec. Mentori učenika iz Ivanca su profesorice Branka Pavić i Mihaela Maček. U drugoj skupini natjecanja prvo mjesto osvojio je učenik Druge gimnazije Varaždin Bruno Šagi. Mentor učenika je profesor Nikola Slunjski.

Prije samog natjecanja u predvorju Druge gimnazije otvorena je i izložba fotografija "Nestvarnost istine", učenice 4.s razreda Sare Horvatić. Izložbu su učenicima-natjecateljima predstavile ravnateljica škole prof. Zdravka Grđan i profesorica likovne umjetnosti Sunčana Habek. Na izložbi su kroz 12 fotografija prikazani detalji zloglasnog logora Auschwitza. Riječ je o crno-bijelim fotografijama koje dočaravaju sumornu atmosferu takvog mjesta.

Na jednodnevnom posjetu logoru, na maturalnom putovanju, Sara je snimila niz fotografija koje pokušavaju kronološki pratiti njezin put kroz sam logor. Budući da sam kompleks svojim izgledom podsjeća na tvornicu, "Nestvarnost istine" idealan je naziv za mjesto koje svojom arhitekturom i izgledom na prvi pogled ne odaje surovu stvarnost antiljudskih zločina koji su počinjeni na tome mjestu.

Riječ je o putujućoj izložbi koja je prvotno postavljena 27. siječnja u Galerijskom centru, da bi svoj put nastavila kroz prostore Druge gimnazije Varaždin gdje će biti postavljena do 13. ožujka.