Uspješni šahovski turnir: Od ukupno šest medalja toplički učenici osvojili njih pet

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.11.2017. u 18:23h | Objavljeno u Društvo

Devetero je učenika, topličke škole Antuna i Ivana Kukuljevića sudjelovalo na šahovskom turniru u Salinovcu. Naime, u PŠ Salinovec blizu Ivanca održan je drugi od ukupno pet šahovskih turnira Pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije za 2017./2018. godinu.

Nastupilo je rekordnih 124 učenika i učenica, a topličku je školu predstavljalo njih devetero i postiglo izniman uspjeh. Od ukupno šest medalja toplički predstavnici osvojili su pet medalja.

Na turniru viših razreda 1. mjesto osvojio je Filip Križanić, učenik 8.b razreda, 2. je bio Hrvoje Hostnjak iz 8.a razreda, a treći Leon Martinčević iz PŠ Druškovec. Najbolja djevojčica bila je Silvija Sever, također iz PŠ Druškovec. Na turniru viših razreda nastupila je i Tina Šebrek, učenica 6.a razreda naše škole i osvojila 27. mjesto od ukupno 63 natjecatelja.

Na turniru nižih razreda nastupilo je 61 natjecatelj, a sve tri medalje osvojili su učenici naše škole. 1. mjesto osvojio je Petar Križanić iz 4.b razreda, 2. je bio Mislav Matkun, također iz 4.b razreda, a 3. Luka Lončarić iz 3.a razreda. Najbolja djevojčica bila je Jelena Inkret iz PŠ Druškovec. Od naših nastupili su još Petar Kanešić na 22. mjestu, Vedran Ljubić na 26. i Jura Dolenec na 27. mjestu.

Uz to, učenici topličke škole čak su tri dana sudjelovali na manifestacijama kojima je cilj očuvanje i njegovanje kajkavskoga govora i kajkavske kulturne baštine.

Tako su Petra Slatki i Andrija Potrebica sudjelovali na završnoj priredbi 37. kajkavskog književnog natječaja s autorskom interpretacijom odabranih radova Draga domača rieč 2017. u Ivancu. Njihove su ih mentorice Sanja Habek i Ana Lodeta pripremile za interpretaciju njihovih pjesama koje su objavljene u Zborniku.

U subotu i nedjelju su pak, već tradicionalno, učenici ove škole, nastupili na dječjoj revijalnoj manifestaciji Kajkavijadi koja se održavala u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Svečano otvorenje započelo je himnom Kajkavijade Karišik zagorskih pjesama, a izveo ju je Dječji tamburaški orkestar i Dječji zbor topličke škole pod vodstvom dirigenta i mentora Zlatka Pipleka koji je ujedno napisao i aranžman za himnu. Učenici Dramsko – recitatorske grupe nižih razreda pod vodstvom svoje mentorice Biserke Bešenić izveli su igrokaz Piceki i pureki. Autorica djela je umirovljena profesorica topličke škole Danka Maroević, a izveli su ga: Petar Križanić, Mia Ivančan, Jana Kanešić, Mirta Karafin, Margareta Dijanuš i Vanda Vitez.

Polaznice Literarne družine viših razreda topličke škole pod vodstvom mentorice Ane Lodeta izvele su recital Dragutina Domjanića Roža rasla, rožica i učenički rad Sega ima,samo penez ni. Recital su izvele Lucija Janušić, Lana Sakač, Jelena Hrženjak, Jelena Vita Glavnik, Nika Jedvaj i Helena Svetec, a učenički su rad krasnoslovile Iva Slatki i Barbara Kučina. Poznatu pjesmu Miroslava Krleže Kevenhiller izveo je Fran Rošković, učenik 6.b razreda, a njega je pripremila učiteljica Sanja Habek.

Uz sudjelovanja na raznim natjecateljskim događanjima učenici topličke škole i ove su godine prigodnom priredbom prisjetili najveće žrtve Domovinskoga rata, grada heroja, Vukovara.

Prigodnom pjesmom o Vukovaru i minutom šutnje u predvorju škole iskazali su počast svim žrtvama. Učiteljica Ana Lodeta pripremila je učenice Literarne družine koje su krasnoslovile prigodne domoljubne pjesame. Profesor povijesti Drago Ilić prigodnim je slikokazom podsjetio sve prisutne o tome kako je Vukovar izgledao i kako se u njemu živjelo prije rata, za vrijeme rata i kako izgleda sada. Naglasio je kako bismo o Vukovaru trebali razmišljati i učiti kroz cijelu godinu, a ne samo 18. studenoga.

Kroz interpretativno čitanje najpoznatije priče Siniše Glavaševića, prisjetili su se ratnog izvjestitelja koji je osim novinskih izvješća pisao i priče za svoju dušu i dušu Vukovara. Priče su posmrtno izdane u knjizi Priče iz Vukovara. Priču o gradu interpretativno je pročitala Jelena Hrženjak, a pripremila ju je učiteljica Sanja Habek.

Ove su godine ugostili i hrvatskog branitelja Zdravka Maltarskog koji je sudjelovao u obrani grada Vukovara, ali i u drugim akcijama u Domovinskome ratu. Svojim je svjedočanstvom o proživljenim strahotama rata dirnuo sve nazočne. Susret s braniteljem završio je mnogobrojnim pitanjima učenika, a ispraćen je gromoglasnim pljeskom.