UPISI Učenici, pripazite prilikom prijava: samo za JMO programe državne stipendije Foto: Ilustracija/Arhiva VV

UPISI Učenici, pripazite prilikom prijava: samo za JMO programe državne stipendije

IHR/Varaždinske vijesti | 8.7.2019. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnji upisi u prve razrede srednjih škola u znaku su jake reklamne kampanje na nacionalnoj razini za strukovna zanimanja. Hoće li strukovne i obrtničke škole popuniti razrede bit će poznato za koji dan. Prijave srednjoškolskih programa traju do ove srijede, 10. srpnja, nakon čega će biti objavljene i službene ljestvice poretka.
Iako u početku prijava za stolare, tapetare, soboslikare, pekare, mesare, krojače i galanteriste u Srednjoj strukovnoj školi nije bila navala, o čemu smo pisali u Varaždinskim vijestima, u toj školi su optimistični. Ipak, upozoravaju roditelje i učenike da prilikom prijave programa svakako obrate pažnju na kraticu uz obrazovni program.
- Samo JMO program (jedinstveni model obrazovanja) može ostvariti pravo na državne stipendije, a pravo na državne stipendije imaju svi JMO programi. Stipendije dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu projekta „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“. Riječ je o programima trogodišnjeg trajanja kroz koje se učenici obrazuju za obrtnička zanimanja, a omjer teorijske i praktične nastave, prema tom programu je pola – pola – pojašnjava Martina Kapljić, članica upisnog povjerenstva Srednje strukovne škole Varaždin. U toj školi učenicipo JMO programu mogu upisati zanimanja mesar, pekar, galanterist, krojač, stolar, tapetar te soboslikar – ličilac.
- Svakako obratite pažnju na to da je uz zanimanje JMO – apelira Kapljić. Uz državne stipendije, u toj školi podsjećaju da za mesare i pekare brojni obrtnici daju stipendije tijekom školovanja, a nakon završetka škole odmah i posao u struci. Stipendije se učenicima nude i za zanimanja stolara i tapetara.