Upisi u srednje škole: Kreću prijave u sustav, objavljen i broj upisnih mjesta

Napisao/la: -
Upisi u srednje škole: Kreću prijave u sustav, objavljen i broj upisnih mjesta Foto: VV arhiva/ilustracija

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Odluku o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017.

U 1. razred srednje škole učenici se prijavljuju i upisuju putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr, na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju srednje škole, najkasnije do 17. lipnja.

Učenici će prijavljivati i upisivati u ljetnom i jesenskom upisnom roku. Upisi u ljetnom roku počinju 2. lipnja prijavama kandidata u sustav. Početak prijava obrazovnih programa bit će 27. lipnja, a 6. srpnja završava odabir obrazovnih programa. Objava konačnih ljestvica poretka predviđena je 11. srpnja.

Službena objava slobodnih mjesta za jesenski rok bit će 14. kolovoza, dok je datum početka prijava u sustav i prijava obrazovnih programa u jesenskom roku 22. kolovoza. Konačna ljestvica poretka u jesenskom roku objavit će se 1. rujna.

Novost ovogodišnjih upisa bit će treći upisni rok za učenike koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome upisnom roku. Treći upisni rok bit će od 5. do 9. rujna.

Odlukom Ministarstva, u srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u 1. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48.128 učenika u 2.083 razredna odjela:

- u gimnazijske programe 11.833 učenika u 473 razredna odjela ili 24,69 %,
- u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine 19.666 učenika u 811 razrednih odjela ili 40,86 %
- u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 8.431 učenik u 354 razredna odjela ili 17,52 %
- u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.683 učenika u 195 razrednih odjela ili 9,73 %
- u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 1.012 učenika u 41 razredni odjel ili 2,1 %
- u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 184 učenika u 11 razrednih odjela ili 0,38 %
- u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 904 učenika u 108 razrednih odjela ili 1,88 %
- u programe obrazovanja glazbenih i plesih škola 1.365 učenika u 90 razrednih odjela ili 2,84 %.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti u 1. razred redovitog obrazovanja planira se mogućnost upisa za 903 učenika u 37 razrednih odjela, a u programe obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe u 1. razred planira se mogućnost upisa za 1.631 učenika u 103 razredna odjela.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je i Strukturu razrednih odjela, prema kojoj će se u Varaždinskoj županiji u 112 razrednih odjela upisati ukupno 2.396 učenika.

Struktura razrednih odjela u Varaždinskoj županiji:

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.