Učenik OŠ Ludbreg Dražen Oršuš dobitnik nagrade "Luka Ritz" Foto: Marko Matijević/srednja.hr

Učenik OŠ Ludbreg Dražen Oršuš dobitnik nagrade "Luka Ritz"

VV/srednja.hr | 12.6.2017. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Dražen Oršuš, učenik Osnovne škole Ludbreg, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Godišnje nagrade „Luka Ritz“, piše portal Srednja.hr.

Nagrada se, po deveti puta, dodijelila za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

Uz Dražena, nagrađen je i Karlo Korona (Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra), dok je dobitnik posebnog priznanja Fran Markulin (Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba). Potpis na priznanja nagrađenima bio je prvi u mandatu nove ministrice Blaženke Divjak, koja je nagrađenima i uručila nagrade. Riječ je o tri mladića, koji svaki na svoj način priča posebnu priču.

Dražen Oršuš, piše portal Srednja.hr, učenik je romske nacionalne manjine koji se školuje po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih predmeta. Učenik ima intelektualne teškoće uz teže oštećenje vida. Zbog neprihvatljivih socio-ekonomskih uvjeta života, Dražen je bio smješten u Dječji dom Svitanje u Koprivnici i nakon toga u udomiteljsku obitelj Jančić u Ludbregu. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže oko svakodnevnih poslova i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim akcijama.

Označeno u