Učenici i studenti radionicom se pripremali za europske izbore Foto: Varaždinska županija

Učenici i studenti radionicom se pripremali za europske izbore

Varaždinske vijesti | 18.3.2019. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

Na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije te u suradnji s Diplomatskim klubom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Uredom za informiranje Europskog parlamenta, u utorak 12. ožujka u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana je radionica "Jedan dan kao član Europskog vijeća".

Uvodno se sudionicima obratio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki.

- Danas vam neću govoriti zašto je bitno da glasate na izborima za Europski parlament, neću vam govoriti o prednostima Europsko unije, već ću vam reći da iskoristite ovu radionicu kako biste se upoznali s funkcioniranjem europskih institucija i na temelju toga procijenite trebate li glasati na izborima za Europski parlament – istaknuo je Lukavečki.

Učenicima i studentima iskazao je potporu i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Drago mi je da ste svojim dolaskom pokazali interes za Europsku uniju, izbore za Europarlament, ali i za politiku općenito. Varaždinska županija je dobar primjer kako se benefiti od Europske unije mogu ostvarivati na vrlo konkretnim područjima i u konkretnim projektima. Od dolaska župana Čačića na vlast, Varaždinska županija postala je najuspješnija Županija u RH po ugovorenim projektima financiranih iz sredstava EU. Na prostoru Varaždinske županije odvijaju se procesi u vrijednosti većoj od 730 milijuna kuna. Drago mi je da ste kao mladi ljudi prepoznali važnost političkog angažmana i da svojim znanjem i energijom doprinosite boljitku društva – naglasio je Paljak.

Istaknuo je i činjenicu da se 2014. godine Republika Hrvatska nalazila među pet zemalja s najlošijom izlaznosti na europske izbore, a od ukupno 25,24 posto birača glasalo je 13 posto mladih i te brojke, napomenuo je Paljak, trebamo promijeniti.

Projekt je bio realiziran u dvije faze. U prvoj fazi je učenicima i studentima kroz uvodno predavanje predstavljen ustroj i rad Europskog vijeća, dok je u drugoj fazi održana simulacija sjednice Europskog vijeća na temu "Migracije i sigurnost vanjskih granica EU". Kroz aktualnu temu učenici i studenti su raspravili čitav niz mogućih rješenja za problematiku migracija koja potresa Europu u posljednje vrijeme.

Savjet_mladih_radionica_5.JPG

Savjet_mladih_radionica_6.JPG

Savjet_mladih_radionica_4.JPG

savjet_mladih_radionica_3.JPG

Savjet_mladih_radionica_2.JPG