U OŠ Trnovec održano Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.2.2019. u 19:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U OŠ Trnovec, 14. veljače, održano je Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za učenike osnovnih škola. U ovom, 7. po redu županijskom natjecanju sudjelovale su 23 škole tj. 69 učenika.

Nakon scenskog nastupa Dramske skupine 4. razreda i pozdravnog govora ravnateljice OŠ Trnovec Radmile Sačić te Violete Lukač, voditeljice Projekta za Varaždinsku županiju pristupilo se „službenom dijelu“.

U kvizu znanja od 22 ekipe pobjedu ja odnijela ekipa OŠ Cestica u sastavu Veronika Lukaček, Katja Leskovar i Iva Humek, mentorice Tatjane Skupnjak Žagi, a drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ „Gustav Krklec“ iz Maruševca, u sastavu Paula Jambrešić, Ivančica Bahun, Lucija Posavec koje vodi mentor Dinko Žagi. Te dvije ekipe ujedno su se plasirale na Državno natjecanje, koje će se održati u svibnju u Čakovcu.

U kategoriji izrade i prezentacije plakata od ukupno 6 prijavljenih, na Državno natjecanje plasirale su se Janja Car iz OŠ Izidora Poljaka Višnjica mentorice Petre Špac kao prvoplasirana te Lovro Rešetar iz OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika s mentoricom Majom Burek, koji je osvojio drugo mjesto.

Nakon pismenog i prezentacijskog dijela učenici su u knjižnici prisustvovali radionici i predavanju koje je održala Andreja Toljan, voditeljica Matične službe GKČ Metel Ožegović iz Varaždina.

Po objavi rezultata učenici i mentori dobili su diplome i zahvalnice. Najbolji su nagrađeni knjigama, svi ostali učenici straničnicima, a mentori prigodnim poklonima.

- Ovaj kviz je najbolji pokazatelj da je knjiga i te kako aktualna i sve prisutna, a ovakav vid natjecanja drži knjigu živućom. A da je Varaždinska županija vodeća po čitalačkim navikama govori i podatak da na ovo natjecanje imamo godinama najviše prijavljenih škola od svih županija, a od samih smo početaka i državni prvaci. Koliko god to u današnje vrijeme možda čudno zvučalo, ali djeca vole knjige, a i boraviti u knjižnicama jer na kraju krajeva djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle - rekal je koordinatorica projekta u znanju i kreativnosti „ Čitanjem do zvijezda“ za Varaždinsku županiju Violeta Lukač.

Natjecanje je jedan od projekata Hrvatske mreže školskih knjižničara, a osnovni cilj je poticanje čitanja i informacijske pismenosti kod djece i mladih, a naravno i podrška svim školskim knjižničarima.

pobjedniŹke_ekipe_1._i_2.mjesto-_kviz_znanja.JPG

autori_plakata.JPG

pROGRAM_U_KNJIŻNICI.JPG