U Elektrostrojarskoj školi će se opremiti studio Prve školske televizije

V.V. | 1.3.2017. u 10:36h | Objavljeno u Društvo

Zaklada „Hrvatska za djecu“ sufinancira projekt kojim će se opremiti studio Prve školske televizije (PŠTV-a) koja djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika (CIH-a) u Elektrostrojarskoj školi.

Projekt će trajati četiri mjeseca (od veljače 2017. do kraja svibnja 2017.) Varaždinska županija i Zaklada „Hrvatska za djecu“ opremit će studio PŠTV-a opremom neophodnom za osposobljavanje i rad 40 polaznika CIH-a u području medijske pismenosti.

To će omogućiti učinkovitiji rad CIH-a u cjelini i umrežavanje s ostalim centrima izvrsnosti u izradi i implementaciji novih projekata.

PŠTV je nastala kao rezultat provedbe projekta Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji. Cilj je ovoga projekta, koji je uspješno završen u svibnju 2016., uvođenje novog izbornog predmeta studijske produkcije kako bi se četverogodišnji smjer medijski tehničar uskladio s potrebama tržišta rada.

Osim tim projektom dio je osnovne opreme nabavljen i u okviru projekta Odaberi svoju školu koji CIH pod pokroviteljstvom Varaždinske županije provodi već nekoliko godina.

Realizacijom spomenutih projekata omogućeno je osnovno funkcioniranje i rad PŠTV-a. U šk.god.2015./2016. CIH je pohađalo 40 učenika podijeljenih u tri skupine: radionicu za hrvatski jezik, književnost i medije te dramsku radionicu, no samo je 10 od 40 učenika bilo uključeno u rad medijske skupine.

Ti su učenici bili u prednosti u odnosu na ostale polaznike CIH-a jer su stjecali tehničke kompetencije (sposobnost pristupa medijima) te praktične kompetencije (sposobnost stvaranja medijskih poruka, kritičkog tumačenja i vrednovanja medijskih poruka).

Budući da je mnogo učenika izuzetno motivirano za rad u medijskoj skupini, nabava nove opreme omogućit će osposobljavanje većeg broja zainteresiranih učenika za rad u pretprodukciji, snimanju i montaži, tj. za rad u svim fazama izrade kraćih igranih i dokumentarnih formi, snimanje nastavih materijala (pokusa, vježbi) u suradnji s predstavnicima i polaznicima CI iz fizike (CIF-a ) te Centra za nove tehnologije (CENT-a) koji također djeluju u ESŠ-u.

Svrha je projekta unaprijediti nastavni proces korištenjem napredne opreme te promicati kulturu učenja neophodnu za stjecanje profesionalnih kompetencija učenika odgojno-obrazovnih ustanova Varaždinske županije.

Primarni je cilj je stvoriti materijalne uvjete studija PŠTV-a nabavom odgovarajuće opreme. Sekundarni je cilj je pridonijeti boljem umrežavanju centara izvrsnosti koji djeluju u okviru ESŠ-a s ciljem uspješnije realizacije budućih projekata. Projekt će rezultirati opremanjem studija PŠTV-a: nabavit će se tri digitalne kamere, troja kolica (dollyji) za montiranje na stative, tri stativa za kamere, videomikser za studijsko snimanje TV emisija, zeleno (chroma) platno za snimanje.

Također, povećat će se svijest javnosti o važnosti stjecanja znanja i vještina u području medijske kulture

PŠTV prvi je takav projekt u RH, a samim time od neprocjenjive je vrijednosti za razvoj medijske kulture lokalne, regionalne zajednice, ali i društva u cjelini, a upravo realizacija ovoga projekta predstavlja jedan od koraka prema njegovoj održivosti.

Voditelji su projekta Tibor Bun, voditelj PŠTV-a i Valentina Šinjori, voditeljica CIH-a za srednje škole.