Tjedan karijera na FOI-ju: Predstavilo se 40-ak poduzeća s 33 stručna predavanja i 23 radionice

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.10.2017. u 10:51h | Objavljeno u Društvo

Čak 40-ak poduzeća koja su kroz cijeli tjedan održala 33 stručna predavanja i 23 radionice te „karijerni špancir“ glavna su značajka prošlotjednog šestog Tjedna karijera koji se održao na Fakultetu organizacije i informatike. Naime, Tjedan karijera, inače u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK), događaj je usmjeren na karijerno promišljanje studenata te povezivanje poslodavaca, alumnija i studenata.

Novitet „karijerni špancir“

Centralno događanje održalo se prošlog petka kada su renomirane osobe iz IT područja održale motivacijske govore, a poslodavci su se studentima predstavili putem idejnih prezentacija.

- Najveća ovogodišnja novost je „karijerni špancir“, odnosno dio programa kada su poslodavci „zauzeli“ FOI-jeve hodnike te se umrežavali s potencijalnim budućim zaposlenicima dok su studenti imati prilike sagledati širu sliku o tržištu rada te upoznati svoje potencijalne poslodavce - rekla je voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, dr.sc. Katarina Pažur Aničić.

Dodala je da se ovakvim događajima želi studente motivirati kako bi već tijekom studiranja razmišljali o svojim budućim karijerama te identificirali kompetencije koje su im potrebne za određena radna mjesta.

Dekan Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Neven Vrček, tim je povodom istaknuo zadovoljstvo rezultatima koje postiže fakultet.

- Postali smo prestižni fakultet. Dugo smo se borili za tu poziciju i istina je da je u ovome trenutku informatička industrija u Hrvatskoj u potpunom uzletu. Tjedan karijera to samo potvrđuje. Ovim se aktivnostima povezuje tržište rada i studenti u ranoj fazi studentskog života. Želimo stvoriti vezu s tržištem rada koja će biti trajna i koja će naše studente zaposliti u Hrvatskoj - rekao je Vrček koji se osvrnuo i na zapošljivost svojih studenata.

- Zapošljivost je naših studenata apsolutna, samo je pitanje kakvu karijeru oni sami žele izabrati. Mogućnosti su velike od razvojnih programera, konzultanata u domeni poslovnih procesa, u implementaciji softverskih proizvoda i ostaloj informatičkoj industriji koja se širi u sve aspekte ljudske djelatnosti pa prema tome zapošljivost nije upitna - naveo je dekan FOI-ja.

Također je naglasio da FOI ima i studij Ekonomike poduzetništva te da opći rast informatičkog sektora otvara mogućnosti i tom profilu studenata kroz izgradnju karijere vezano uz IT industriju koja također treba marketing, financije i ostala znanja kojima raspolažu suvremeni ekonomisti.

Prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Renata Mekovec rekla je se ovakve manifestacije dobrodošle kako bi se studentima prikazao spektar svih radnih mjesta na kojima studenti Fakulteta organizacije i informatike mogu raditi. Također, ovo je prilika da se studentima pruži mogućnost stjecanja novih vještina, a edukaciju vode upravo njihovi budući poslodavci. Iako je Tjedan karijera već tradicionalan događaj na Fakultetu, svake godine uvode se novi sadržaji.

- Tjednom karijera želimo poslodavce potaknuti da se čim više približe studentima, upoznaju njihove interese, ali da ih te usmjere prema područjima u kojima oni žele vidjeti svoje buduće zaposlenike. Novitet ovogodišnjeg Tjedna karijera tako su i radionice putem kojih je svaki poslodavac mogao organizirati, na svoj način i svojim metodama, stjecanje novih vještina koje će studenti kasnije trebati kako bi se zaposlili kod njih - objasnila je prodekanica.

Visoka stopa zapošljavanja

Među ostalim prodekanica doc.dr.sc. Renata Mekovec vrlo je zadovoljna odazivom studenata. Prema njezinim riječima sva slobodna mjesta za radionice bila su popunjena u roku od dva dana, a tražilo se i mjesto više.

- Svaku je godinu sve bolje i bolje. Zainteresiranost studenata i poslodavaca je bila veća nego smo očekivali. To je dokaz da ovakve manifestacije imaju smisla i da su "pun pogodak" - rekla je Mekovec. Osvrnula se i na zapošljavanje studenata FOI-ja nakon studiranja i dodala da brojke govore njima u prilog.

- Imamo podatak da 40 posto naših informatičara već tijekom studija imaju osigurano radno mjesto, a 84 posto zapošljava se odmah nakon završenog fakulteta ili u roku do tri mjeseca. Što se tiče studija Ekonomike poduzetništva, 70 posto studenata zapošljava se u roku od 3 mjeseca nakon završetka studija. To je vrlo velika brojka, u posljednjih nekoliko godina imamo problem gdje nam se javljaju poslodavci, a mi nemamo slobodnih studenata koje bi im ponudili za zaposlenje - ustvrdila je Mekovec.

Ove godine u sklopu Tjedna karijera održala se i AIESEC konferencija „Business in Practice“ koju su organizirali FOI studenti uključeni u AIESEC Varaždin uz podršku Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI.

Sve je u stavu pojedinca

Centralno događanje Tjedna karijera koje se zbilo u petak započelo je predavanjem poznatog hrvatskog poduzetnika i investitora Nenada Bakića, na temu „Croatian Makers – stvaranje kulture uspjeha“.

- Predavanje govori o kulturi uspjeha, predstavili smo svoj rad kojeg radimo našim pokretom Croatian Makers. Dakle, uvodimo deficitarne STEM tehnologije u škole koje su nam transformacijski alat kojim povezujemo nastavnike i učenike. Zapravo osnažujemo sve djelatnike škole od učitelja, učenika do njihovih roditelja. Tako stvaramo, umjesto kulture bespomoćnosti i ogorčenosti u Hrvatskoj, pokušavamo i uspijevamo potaknuti kulturu uspjeha u školama, ali ne samo tamo već i u lokalnim sredinama - u kratkim je crtama objasnio svoje predavanje profesor Nenad Bakić.

Među ostalim, na pitanje koji je ključ uspjeha u budućnosti i što bi savjetovao studentima te kako se postaviti da se suzbije apatija u društvu, poduzetnik odgovara da je najvažniji stav pojedinca.

- Tržište je danas globalno pa su globalni i poslovi. Treba dobro razmisliti koje fakultete izabrati, odnosno s kojim se fakultetima kasnije može pronaći kvalitetno, ali uzbudljivo zaposlenje. U cijelom tom procesu odabira i procjene najvažniji je stav pojedinca budući da znanja s vremenom postanu zastarjela.

S druge strane, znanja su postala sve dostupnija pa čak i besplatna pa je danas uzbudljivije nego prije biti profesionalac u svome području. Mogućnosti su nevjerojatne tako da, oni koji su orijentirani na cjeloživotno učenje i koji znaju da za njih nema prepreka - takvima je sve moguće. Takav je stav danas bitan jer i mi koji smo rođeni ovdje u Hrvatskoj možemo doći na vrhunsku svjetsku razinu samo ako to želimo - zaključio je Bakić.

Vrlo zanimljiv dio programa bio je pod nazivom „Employer pitches“ gdje se 30-ak poslodavaca kratkim idejnim prezentacijama (pitchevima) borilo za naklonost studenata, odnosno titulu najboljeg poslodavca. Slijedile su idejne prezentacije (pitchevi) o studentskim praksama i prilikama, nakon čega su se poslodavci preseliti u FOI hodnike na dio programa „karijerni špancir“ čime je završio još jedan Tjedan karijera na FOI-ju.

U sklopu Tjedna karijera u petak se održao i okrugli stol na temu „Razvoj karijernih centara na visokim učilištima - izazovi i prilike“, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnici visokoškolskih ustanova imali su prilike diskutirati i donijeti zaključke o već prepoznatom sve većom potrebom za razvojem karijernih centara na visokim učilištima.

Označeno u