Tim s Fakulteta organizacije i informatike prvi na FON Hackathonu Foto: FOI

Tim s Fakulteta organizacije i informatike prvi na FON Hackathonu

Varaždinske vijesti | 4.4.2017. u 09:34h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji udruge FONIS, u Beogradu je 31. ožujka i 1. travnja održano jedno od većih studentskih natjecanja FON Hackathon u ovom dijelu regije.

U konkurenciji koja je bila izuzetno jaka i s vrlo kreativnim idejama, tim studenata s Fakulteta organizacije i informatike pod nazivom Zero Molecule pokazao je skladan timski rad, profesionalnost i iskustvo te su, nakon plasiranja u finale natjecanja, zasluženo ostvarili i prvo mjesto. Zero Molecule činili su sadašnji i bivši studenti Danijel Vincijanovič, Božidar Labaš, Denis Pavlović i David Ante Macan, a mentor tima bio je asistent na FOI-ju Boris Tomaš, mag. inf.

Rješenje koje je tim Zero Molecule prezentirao žiriju i publici uključivalo je web, iOS i android aplikaciju simpatičnog imena “zEko”. IOS aplikacija bila je namijenjena promicanju ekološke svijesti kod djece predškolske dobi u obliku interaktivnih edukacijski materijala, kvizova i jednostavnih igrica.

Kviz je u potpunosti bio prilagođen djeci. Neke od funkcionalnosti koje su bile implementirane su da je aplikacija postavila pitanje djetetu koje je moglo reći odgovor. Osim toga dijete je moglo slikati neki objekt pa bi prepoznali može li se taj objekt reciklirati. Između ostaloga, kviz je obuhvaćao i pitanja sa slikama te "memory" igru u kojoj je dijete moglo povezivati razne slike s ekološkom temom.

Android aplikacija imala je za cilj promicanje ekološke svijesti i edukacije za ostale grupe korisnika. Korisnik je mogao uslikati bar kod proizvoda koji želi reciklirati i na taj način dobiti vizualnu informaciju o tome kako se taj proizvod ispravno reciklira. Tako primjerice uslikavši bar kod baterije, korisnik može vidjeti da se baterija reciklira tako da se papirnati dio ambalaže odlaže u kontejner za papir, plastična folija u kontejner za plastiku, a sama baterija u kontejner za baterije. Osim toga, aplikacija je nudila i set različitih videa i sličnog sadržaja koji govori korisniku na koji način se taj artikl može dodatno iskoristiti.

Označeno u