Tehnička škola Čakovec na putu da postane najjači regionalni centar strojarstva Foto: Međimurska županija

Tehnička škola Čakovec na putu da postane najjači regionalni centar strojarstva

Varaždinske vijesti | 26.7.2018. u 08:34h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Tehnička škola Čakovec odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postala je regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva, te je tako na javnom pozivu odabrana među strukovne škole u koje će se narednih godina razvijati kao mjesta izvrsnosti učenja.

Tim povodom u utorak je održana konferencija za medije u vanjskim prostorima Tehničke škole Čakovec na kojoj su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa zamjenicom Sandrom Herman, ravnatelj škole Dražen Blažeka, te predstavnice REDEA-e Ana Kralj, Petra Pavičić i Barbara Srnec Bujanić.

- Razvijanje centra kompetentnosti u području strojarstva cilj je na kojem radimo već dulje razdoblje, te je prema brojnim pokazateljima Tehnička škola Čakovec vodeća u Hrvatskoj upravo u tom sektoru. Početna sredstva ulažu se u građevinske radove i opremanje, dok će ostala sredstva biti uložena u ljude što nam je vrlo bitno jer konkurentnost možemo postići upravo uz educiranje koje ovaj projekt pruža. Bitno je napomenuti i da bez podrške Županije i naših gospodarstvenika ne bi bilo moguće ostvariti zadane ciljeve - istaknuo je ravnatelj Blažeka.

"Strukovna zanimanja postaju sve privlačnija"

Tehnička škola Čakovec kandidirala se u području strojarstva u kojem već dulji niz godina postiže odlične rezultate, a u ovom projektu surađuje zajedno s još pet strukovnih škola s područja Hrvatske. Župan Posavec iznimno je zadovoljan dobivenim centrom kompetentnosti te ističe kako je ovo tek početak te da vjeruje da će upravo Međimurje dobiti najjači regionalni centar strojarstva.

- Tehnička škola Čakovec s više od 840 učenika ima mnogo potencijala, a upravo će uz razvoj ovog centra ti učenici izlaziti iz obrazovnog sustava Međimurja spremni za tržište rada. Projektu se pristupilo vrlo ambiciozno što pokazuje podatak 14 poduzetnika, 3 visoka učilišta, Zavod za zapošljavanje, Gospodarska komora i ostali, a strukovno obrazovanje time postaje sve privlačnije - dodao je župan.

Ovom Odlukom škola konkurira za 48 milijuna bespovratnih europskih sredstava. Naime, iz EU fondova u okviru operativnih programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 i Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., financirat će se 85 posto iznosa, a preostali dio osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prvog kolovoza kreću javni natječaji ministarstva regionalnog razvoja preko kojih će se dobivati značajna sredstva. Tehnička škola čakovec tako će dobiti bolje uvjete i infrastrukturu, konkretniju praktičnu nastavu i vježbe, a kako bi učenici bili osposobljeni za buduća radna mjesta ili nastavak školovanja, ulagat će se u najbolju opremu i osposobljavanje nastavnika.

tehnicka_skola_cakovec_1.JPG

tehnicka_skola_cakovec_2.JPG

tehnicka_skola_cakovec_3.JPG

tehnicka_skola_cakovec_4.JPG

tehnicka_skola_cakovec_5.JPG