Štromar u obilasku: Sedam milijuna kuna za škole u Novom Marofu

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.5.2017. u 21:13h | Objavljeno u Društvo

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač obišli su danas Osnovnu školu Novi Marof te su s ravnateljem škole Anđelkom Bošnjakom razgledali dograđen dio kojim su stečeni uvjeti za pohađanje jednosmjenske nastave u najvećoj školi na sjeveru Hrvatske.

Župan Štromar prilikom obilaska je istaknuo kako je Varaždinska županija osigurala iz svog proračuna financijska sredstva u iznosu od 3,5 milijuna pa su tako uređene knjižnica i tri informatičke učionice s najmodernijom opremom.

– Novomarofska osnovna škola je najveća na sjeveru Hrvatske, s više od tisuću učenika. Sama škola ima 830 učenika te učenike koji su u glazbenoj osnovnoj školi. Tu je i Srednja škola koja je djelomično preseljena u novi objekt koji smo uredili gotovo u potpunosti – rekao je župan Štromar, dodavši da ukupno, u dvije godine, ulažu sedam milijuna kuna.

-Veseli me da učenici imaju prekrasnu knjižnicu, u potpunosti opremljene informatičke učionice, a već sad učenici petih razreda rade na micro:bitovima i vidjeli smo da su u programiranju prestigli mene i pročelnika u tim znanjima, iako smo mi počeli prije učiti. Vidim da im nije teško učiti. Nastavnici su maknuli dio teorije iz programa informatike i stavili programiranje što je učenicima puno zanimljivije. Iskazuju kreativnost i razvijaju se u smjeru da budu konkurentniji na tržištu rada. Čak i od europskih građana, recimo u Engleskoj i Nizozemskoj koji to odavno rade, a mi ćemo ih dostići – dodao je Štromar.

No, time ne završavaju ulaganja u obnovu objekta. U tijeku je natječaj za energetsku obnovu starog dijela škole u planiranom iznosu od 1.230.000 kuna od kojih je 700.000 kuna dobiveno od Ministarstva regionalnog razvoja, a 523.000 su sredstva Županije.

Nakon obilaska Osnovne škole župan i gradonačelnik su posjetili i Srednju školu Novi Marof te u pratnji ravnateljice Jasminke Behin razgledali novouređene učionice. U tu školu dosada je uloženo 500 tisuća kuna za sanaciju i rekonstrukciju zgrade.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pohvalio je suradnju Županije i Grada te istaknuo kako je Grad osigurao sredstva za održavanje produženog boravka u školi.

– Osim jednosmjenske nastave imamo i produženi boravak gdje se u 100 postotnom iznosu aktivno uključio Grad Novi Marof - istaknuo je gradonačelnik Jenkač i zahvalio Županiji na svim dosadašnjim ulaganjima i dobroj pripremi projekata prema ministarstvima i fondu.

Među ostalim, Jenkač je naglasio i nove investicije i 3,5 milijuna kuna dosadašnjih investicija. Slijede investicije i u osnovnu školu i u srednju školu pohvalio dobru suradnju lokalne samouprave i Županije.

-Vodi se briga o najvećoj školi na sjeverozapadu, mada možemo reći da imamo dvije osnovne škole i srednju školu i sve skupa deset zgrada jer brinemo o našoj djeci koja idu u Sudovec, Podrute, Završje, područne škole u koje se traži ulaganje i poboljšanje standarda. Kada će se ova najveća škola riješiti vjerujem da će se krenuti i prema područnim škola – istaknuo je Jenkač.

Inače, u Srednju školu uložit će se sredstva za energetsku obnovu. Pripremljen je projekt energetske obnove zgrade u vrijednosti od 1.626.790,17 kuna od kojih su 820.837 kuna bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 618.000 kuna sredstva Županije.

Obilasku škola prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

 

Označeno u