OŠ Sveti Ilija Foto: Krešimir Đurić

Što sa školama u Martijancu i Sv. Iliji nakon odustajanja od JPP-a?

| 25.9.2016. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Novu školu u Svetom Iliji željno čekaju generacije učenika i mještana. Iako su prvi projekti napravljeni još 2001. godine kada je Općina Sv. Ilija otkupila i zemljište, nakon poništenih natječaja čini se da će se učenici ipak morati zadovoljiti dogradnjom stare.

Manjim građevinskim radovima nekako je riješena jednosmjenska nastava i u Područnoj školi Ključ kod Novog Marofa. Dogradnja je najavljena i za ivanečku osnovnu školu, a graditi bi se trebalo i u Martijancu, gdje je također bila planirana dogradnja po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Anđelka Rihtarić, ravnateljica škole u Sv. Iliji, ukazuje da itekako postoji potreba za novom školom i dvoranom.

Mi smo škola s najdužim radom u istoj zgradi. Ove školske godine slavimo 177 godina postojanja, a škola je građena u tri faze. Najstariji dio izgrađen je 1839. godine, drugi dio 1959., a najnoviji dio sa zbornicom, informatičkom učionicom, kuhinjom i blagovaonicom otvoren je 1996. – kaže ravnateljica.

Škola dobro funkcionira u dvije smjene, no problem je što su ostale škole u jednoj smjeni i sve su aktivnosti učenika u slobodno vrijeme prilagođene tome, zbog čega su učenici ove škole zakinuti. Kaže da je problem i u nedostatku zajedničkog prostora i primjerene dvorane. Sadašnja sportska dvorana je u suterenu, nema izolaciju, velik je problem vlaga, a nema ni uvjete za izvođenje tjelesnog odgoja.

Vlaga je problem i u starom dijelu škole, što donekle uspijevamo sanirati redovitim održavanjem. Ove smo godine morali renovirati sanitarne čvorove na sve tri etaže, jer to su nam bile “crne točke”, u što je Županija uložila 330.000 kuna – rekla nam je Rihtarić.

Nastava u dvije smjene i dalje se izvodi i u Martijancu.

Što se tiče uvjeta u našoj školi, trudimo se koliko možemo i vjerujem da smo jedna od bolje opremljenih škola. Pregrađivali smo kako bismo dobili kabinete, no manjak prostora je očit, jer su potrebe učenika drukčije nego što su bile prije desetak godina. Dvorana je napravljena 2003. i s time nemamo problema, no druga je stvar s prostorom škole, koja je izgrađena 1970. godine, naročito s instalacijama, koje ne zadovoljavaju potrebe suvremene nastave – rekla nam je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak.

Martijanec će biti prvi na redu jer, kako nam je rekao župan Predrag Štromar, treba manje novaca.

Spojem između dvorane i škole osigurat ćemo dovoljno prostora za jednosmjensku nastavu, a u drugoj fazi ćemo dograditi prostor za knjižnicu, kuhinju i boravak. Zakoni su se dosta promijenili, promijenila se i dokumentacija, građevinske dozvole nam više ne vrijede, radimo idejne projekte i najvjerojatnije će se ići na europske fondove. Naime, Vlada je zatražila od Europske komisije (EK) da se 240 milijuna eura planiranih za promet alocira u izgradnju osnovnih i srednjih škola te dvorana, od čega bi oko 12 milijuna eura trebalo biti na raspolaganju Varaždinskoj županiji. Za to treba oko šest mjeseci pregovora, no to ne znači da će EK to i prihvatiti. Ako prihvati, onda 85 posto sredstava dobivamo iz EU-a – rekao je Štromar.

Na europske fondove planira se prijaviti i škola u Sv. Iliji, ali ne za izgradnju nove, već dogradnju stare škole.

Srušit ćemo jedan stari dio škole, dograditi novi i novu dvoranu. No još nismo sve do kraja razradili jer ovih nekoliko mjeseci nismo imali s kime razgovarati u Vladi RH. Usto, sve ovisi o odluci EK-a i hoćemo li nam ta sredstva biti na raspolaganju. Ako neće, tražit ćemo druge modele izgradnje – rekao je Štromar.