Srednju strukovnu školu Varaždin posjetile učenice iz Nizozemske Foto: Srednja strukovna škola Varaždin

Srednju strukovnu školu Varaždin posjetile učenice iz Nizozemske

Varaždinske vijesti | 2.11.2017. u 14:58h | Objavljeno u Društvo

U Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu od 14. do 26. listopada boravilo je osam učenica iz strukovne škole ROC Rivor iz nizozemskog grada Tiela, u pratnji troje profesora.

Loeka, Verena, Esmee, Daphne, Eline, Sharon, Michaela i Houda došle su u pratnji profesorica Tineke i Alice te profesora Marcela, kako bi učile o hrvatskoj kulturi, jeziku, običajima i svakodnevici svojih vršnjaka koji pohađaju školu sličnog profila kao što je i njihova, a u sklopu programa Erasmus+ koji omogućuje učenicima u programima strukovnog obrazovanja usavršavanje u inozemstvu.

U Hrvatsku su stigle 14. listopada, a prvi radni dan u Srednjoj strukovnoj školi bio je ponedjeljak 16. listopada kada ih je u ime škole i djelatnika pozdravio ravnatelj Dražen Košćak, a prof. Nikolina Vlahek Canjuga održala je prezentaciju o Hrvatskoj, Varaždinu i Srednjoj strukovnoj školi.

Učenice su također održale prezentaciju u kojoj su ukratko predstavile sebe, svoje profesore i zemlju iz koje dolaze te naglasile da je cilj njihovog posjeta upoznati se sa svakodnevnim životom, obvezama i slobodnim vremenom hrvatskih srednjoškolaca, odvijanjem nastave te obavljanjem prakse, ali i naučiti ponešto o Hrvatskoj te o geografiji, političkom ustrojstvu, kulturi i jeziku svake od zemalja, usporediti hrvatski i nizozemski obrazovni sustav, naučiti pokoji hrvatski izraz i engleski jezik koji je bio radni jezik tijekom deset dana za njih, ali i hrvatske učenike.

Desetak prethodno izabranih učenika tijekom cijelog boravka bili su njihovi domaćini, a osim što su zajedno radili na nekoliko aktivnosti koje su osmislile gošće iz Nizozemske, družili su se i u slobodno vrijeme i upoznali ih s gradskim znamenitostima, zabavnim sadržajima i načinima provođenja slobodnog vremena.

Tijekom 10 radnih dana, učenice su sudjelovale na satu hrvatskog jezika kod prof. Monike Tuk, satu njemačkog jezika prof. Deana Mencingera, na satu povijesti prof. Nikoline Pintarić i satu engleskog jezika prof. Nikoline Vlahek Canjuga. Obišle su i sve školske praktikume gdje su mogle vidjeti kako učenici provode vrijeme na praktičnoj nastavi te koje sve proizvode od drva, tekstila i kože škola može ponuditi i na tržištu.

Gošćama iz Nizozemske posebno su se svidjeli školski frizerski i kozmetičarski praktikumi, gdje su ih učenice 3.k i 3.f, zajedno sa stručnim učiteljicama Lidijom Sović i Melinom Martinez, počastile kozmetičkim tretmanima i fen frizurama te tako demonstrirale svoje vještine i znanje iz struke. Prof. Marijan Janković i Ana Detoni gošće su upoznali sa svojim predmetima struke, a okušale su se i u crtanju. Voditeljice tekstilne i galanterističke radionice Štefica Vrbanić, Danica Radmanić i Sanja Makšan postavile su izložbe radova od kože i tekstila, a prof. Milan Radunković izložio je mirisne sapune i soli zanimljivih oblika i boja s prepoznatljivim motivima Varaždina.

srednja-strukovna-skola-2-pekara.jpg

- Gostima su se naši proizvodi veoma svidjeli, posebno kožne torbice i sapuni, a svima su uručeni darovi s prepoznatljivim proizvodima škole kao znak pažnje. Pekarski praktikum prezentirali su im voditelji prof. Ivana Jurkin i Matija Šafran, a od proizvoda naše pekare najviše su im se svidjeli pereci i klipići - naglasili su iz Srednje strukovne škole i dodali da su svojim gostima iz Nizozemske omogućili i razgled pogona tvrtke Vindija te cjelodnevni izlet u Zagorje, posjet Muzeju neandertalaca u Krapini i Trakošćanu, sve uz vođenje na engleskom jeziku.

Posjetili su i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a tijekom tjedna i vikenda družili su se sa svojim domaćinima te razgledali gradske muzeje i ostale znamenitosti koje su smatrali zanimljivima.

- Vijest o boravku učenika brzo se proširila među učenicima naše škole pa se, ukoliko se boravak dovoljno svidio i našim gostima, nadamo ostvariti novu suradnju i uzvratiti im posjet tijekom sljedeće školske godine - ističu iz Srednje strukovne škole.

srednja-strukovna-skola-1-trakoscan.jpg