Pozivaju učenike 3. razreda srednjih škola da se prijave na natječaj u govorništvu

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.2.2017. u 15:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Veleposlanstvo Švedske poziva sve srednje škole u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi - #PrvaGeneracija - koju je 2016. pokrenula švedska vlada.

Radi se o natječaju u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu "Globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda", a traje od 20. veljače do 29. travnja.

Svim je školama upućen poziv za sudjelovanje, rok za prijavu je nedjelja 5. ožujka, a osnovne informacije o projektu možete pronaći na web stranicama Veleposlanstva Švedske.

Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. Inicijativu je već provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih.

Naime, učenici koji odluče sudjelovati u projektu, prvo će proći kratku edukaciju o globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva.

Zatim će odabrati jedan od globalnih ciljeva kao svoju temu i pod vodstvom profesora mentora napisati pismenu pripremu govora te snimiti kratki video u kojem elaboriraju svoju tezu na odabranu temu. Stručni žiri odabrat će ukupno deset finalista koji će svoje govore držati na završnom događanju pred publikom i stručnim žirijem.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i u suradnji sa stručnjacima dr.sc. Ivo Šlaus, dekan Visoke poslovne škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i dr.sc. Diana Tomic s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i "Globalnim ciljevima", predstavljaju nadogradnju "Milenijskim ciljevima", a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju globalnih ciljeva.