Sljedeću državnu maturu svi će učenici pisati po Ispitnim centrima po uzoru na varaždinski

| 23.10.2018. u 13:40h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Centar je izuzetno zadovoljan modelom kojim je pilotirao Ispitni centar u Varaždinu i kao takav će se primjenjivati i u ostalim dijelovima Hrvatske - rekla je Ivana Katavić ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), danas prije radnog sastanka u Županijskoj palači, na kojem je iznesena analiza cjelokupnog pilot-projekta provedenog u ljetnom te jesenskom roku te pri čemu su, zapravo, izneseni podaci o ostvarenim uštedama.

Naime, na radnom sastanku izneseni su podaci o pilot-projektu koji je proveden na inicijativu Varaždinske županije, a maturanti iz varaždinskih srednjih škola su prvi i jedini u Hrvatskoj maturu iz izbornih predmeta polagali na jednom mjestu, u Ispitnom centru Varaždin.

- Ono što je Centru najvažnije je podizanje razine kvalitete i razine sigurnosti i ovaj Ispitni centar je kao takav ostvario upravo te ciljeve, ali uz to i velike uštede. Ono što je Centru najvažnije je da sukladno Pravilniku o polaganju državne mature svi učenici pišu u jednakim uvjetima državnu maturu, a ovakav oblik provedbe državne mature upravo to omogućava - dodala je Katavić.

Radnom sastanku prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je istaknuo da ovakav projekt ima posebne vrijednosti.

- Inicijativa je za ovaj projekt stigla od samih škola, a realizacija je onda nastavljena uz sudjelovanje institucija. U tome su sudjelovali Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Varaždinska županija, a rezultati su izvanredni. Svi ciljevi su realizirani, osam srednjih škola je izborne predmete polagalo na jednoj lokaciji, 75 posto je bilo manje angažiranih dežurnih nastavnika, odnosno 184 nastavnika u odnosu na prijašnjih 739. Umjesto 217 učionica koliko se prije koristilo za potrebe državne mature projektom nije trebala ni jedna jer se sve odvijalo u velikoj dvorani. Što se tiče troška materijala on je također smanjen. Sve to zajedno pokazuje da je model koji je kod nas isproban i dokazan u oba roka, bio izuzetno kvalitetan i u troškovnom smislu racionalan - zaključio je župan Čačić, dodajući da u dva roka nije bilo ni jedne primjedbe u odnosu na 545 pristupnika koji su sudjelovali u državnoj maturi.