PRVI DAN ŠKOLE Gradonačelnik Čehok u VI. OŠ podijelio reflektirajuće prsluke prvašićima i najavio dogradnju

| 3.9.2018. u 13:01h | Objavljeno u Društvo

Prigodnom svečanošću obilježen je u VI. osnovnoj školi Varaždin početak nove školske godine. Tim je povodom gradonačelnik Ivan Čehok sa suradnicima te pomoćnicom ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Lidijom Kralj uručio besplatne udžbenike i radne bilježnice dvojici učenika, a zajedno s nastavnicima podijelio reflektirajuće prsluke prvašićima, ali i najavio dogradnju škole.

Dogradnja još ove godine

- Drago mi je da smo u VI. OŠ koja prednjači po mnogočemu, ne samo u Varaždinu, već i u Hrvatskoj - naglasio je gradonačelnik Čehok, podsjetivši da već deset godina provode projekt "Škola otvorenih vratiju", a kojem je pretpostavka škola u jednoj smjeni.

- Nažalost, koliko mi je poznato, mi smo još uvijek jedini grad u Hrvatskoj u kojem su sve škole u jednoj smjeni. To otvara veću mogućnost ravnateljima, učiteljima, nastavnicima i svom drugom osoblju, roditeljima i djeci da nakon završetka nastave mogu obavljati sve ono što bi svaka škola trebala činiti kao žarišno mjesto socijalizacije. Da ne idu samo učiti ovdje, već da uče za život - dodao je Čehok.

Okupljene učenike i nastavnike posebno je obradovao kad je najavio i dogradnju VI. OŠ, a koju će ove godine pohađati 94 prvašića.

- Na Vladi je u petak bila odluka o odobrenju za kreditiranje, natječaj je raspisan. S obzirom na to da imamo poteškoća s provedbom javne nabave, vidjet ćemo hoćemo li moći po toj javnoj nabavi ili ćemo raspisati novu. No s obzirom na to da smo odobrenje dobili, pretpostavljamo da ćemo s dogradnjom krenuti već ove godine. To neće remetiti redovnu nastavu, s obzirom na to da se škola gradi na takvom mjestu da ni na koji način neće smetati učenicima. Iduće školske godine sigurno će biti u novoj dvorani, ali i novim učionicama za STEM područje, novoj blagovaonici i proširenoj knjižnici. Veliki su to radovi i dosta zahtjevni, ali nadam se da ćemo do proljeća iduće godine s tim biti gotovi - rekao je Čehok.

Manje prvašića

Uspješan početak školske godine zaželjela je svim učenicima i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Lidija Kralj.

- Iznimno mi je drago i čast biti danas u školi koja počinje u eksperimentalnom programu Škola za život, i to s novim školskim kalendarom sa četiri obrazovna razdoblja. Generacije koje su u prvom, petom i sedmom razredu u VI. osnovnoj školi imat će priliku učiti na drugačiji način, učiti s novim tehnologijama, ali isto tako i njihovi učitelji, stručni suradnici, ravnatelj, isprobavati nove pristupe, nove organizacijske načine, te tako zajednički pridonijeti poboljšanju sustava obrazovanja - rekla je pomoćnica ministrice.

Napomenula je da su promjene koje će dočekati učenike raznovrsne.

- Rekla bih da je ovo prvi korak prema drugačijem sustavu obrazovanja, novosti neke će biti na finijoj razini, kao metode podučavanja, vrednovanja, neke će biti opipljive pa ćete vidjeti nove udžbenike, nove tablete, računala i različitu tehnologiju u učionicama, a neke će biti na društveno-socijalnoj razini jer mi želimo pozitivno i poticajnu klimu u našim školama - zaključila je Kralj, dodajući da to nije jednostavna promjena i za nju neće biti dovoljna godina dana.

Grad je osigurao reflektirajuće prsluke za svih 417 učenika prvih razreda varaždinskih osnovnih škola kako bi bili vidljiviji u prometu. Vrijednost nabavljenih prsluka je 16.600 kuna s uključenim PDV-om, a iste je i ove godine izradila zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin.

Što se prvašića tiče, ove godine 31 prvašić manje je upisan u varaždinske osnovne škole nego lani. Najveći pad upisanog broja prvašića ima IV. osnovna škola Varaždin od 26 posto, zatim III. osnovna škola Varaždin od 20 posto, I. osnovna škola od 13 posto i VI. osnovna škola od devet posto, dok je povećanje broja prvašića vidljivo u V. osnovnoj školi od 14 posto i u VII. osnovnoj školi od 17 posto.