Prva osnovna škola Varaždin smanjuje korištenje PVC vrećica Foto: 1. OŠ Varaždin

Prva osnovna škola Varaždin smanjuje korištenje PVC vrećica

Varaždinske vijesti | 11.11.2016. u 10:40h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska 1. osnovna škola ovih je dana započela zanimljiv projekt u sklopu Eko-škole. Radi se o kampanji "Za manje otpada" (Litter Less Campaign). Glavni organizatori kampanje su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) kroz programe Eko-škole i zaklada Wrigley Company Foundation. Nacionalni koordinator za Eko-škole u RH, Udruga "Lijepa naša", odabire škole koje će sudjelovati, a 1. OŠ je već četvrti put sudionik kampanje.

- Za sudjelovanje treba imati zanimljivu temu, a ovaj put mi smo odabrali smanjenje korištenja pvc vrećica. Kampanja je u našoj školi službeno započela nizom početnih aktivnosti na temelju kojih ćemo izraditi naš plan i dalje odrađivati zadatke prema zadanih sedam koraka Eko škole. Cilj kampanje je smanjiti otpad, u ovom slučaju PVC vrećice, i dugoročno utjecati na promjenu navika. Za potrebe provođenja kampanje škola dobiva 500 dolara - napomenula je Draženka Kolonić, školsk+a eko-koordinatorica.

Početak kampanje u 1. OŠ obilježen je anketom među učenicima i djelatnicima o štetnosti plastične ambalaže, posebno PVC vrećica na živa bića i okoliš, o učestalosti upotrebe tih vrećica, te spremnosti na promjene navika: korištenje vrećica za višestruku upotrebu - platnenih vrećica ili vrećica od recikliranih materijala. Uz niz edukativnih i praktičnih radionica, na 1. OŠ planiraju sašiti i platnene vrećice, otisnuti na njih logo škole i ponuditi ih učenicima kao trajno rješenje umjesto PVC vrećica.

U sklopu projekta učenici su izbrojili količinu vrećica u svim razrednim odjelima te će nakon bilježenja početnog stanja, na kraju kampanje napraviti i završno, izraženo u kg. Pogledali su i film "Bagit", preveden kod nas kao "Vreće su za smeće", s ciljem osvješćivanja problema štetnosti PVC vrećica.