Projekt Citywalk u varaždinskim osnovnim školama: Učenici hodali, trčali, biciklirali... Foto: Grad Varaždin

Projekt Citywalk u varaždinskim osnovnim školama: Učenici hodali, trčali, biciklirali...

Varaždinske vijesti | 21.11.2018. u 08:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Tijekom školskih godina 2017./2018. i 2018./2019., Grad Varaždin je, u koordinaciji sa sedam osnovnih škola u Varaždinu, organizirao događaje mobilnosti za učenike, školsko osoblje, roditelje i razne dionike zainteresirane za ovu vrstu aktivnosti u koje se uključilo više od 1200 sudionika.

Svaka je škola predložila aktivnosti koje žele organizirati, a glavni cilj je bio da sve bude u skladu s akcijama mobilnosti. Citywalk projekt je tako održavao različite događaje u svakoj školi, što je doprinijelo podizanju svijesti među dionicima i educiralo ih o važnosti hodanja, bicikliranja i zdravog načina života. Posebno se naglašavala važnost hodanja koje čovjeku pruža puno više nego što smo svjesni na prvi pogled: hodanjem vježbamo, postižemo bolje stanje uma i podižemo emocionalno stanje, imamo priliku uživati u direktnom kontaktu s prirodom, interaktivni smo u odnosu s drugima. Hodanje je prihvatljivo za okoliš i socijalno uključivo.

I. osnovna škola je 5. svibnja 2018. godine za učenike nižih razreda organizirala igre vještina u školskoj sportskoj dvorani namijenjene poticanju učenika da hodaju na dnevnoj bazi. Aktivnosti je prisustvovalo oko 100 učenika prvih i drugih razreda. Najuspješniji učenici podijelili su majice, reflektirajuće trake i prsluke kao podsjetnik o važnosti hodanja i kretanja. Za učenike viših razreda, organizirana je biciklijada kao prezentacija jedne od mogućnosti kretanja u urbanom okolišu na kojoj je sudjelovalo 90 biciklista. Učenici su biciklirali od 1. osnovne škole do Aquacityja, poštujući prometne propise i pažljivo navigirajući ulicama. Svaki od sudionika ture dobio je promotivni paket (majica, reflektirajući prsluk i vrpca, kemijska olovka).

Učenici nižih razreda II. osnovne škole su 20. travnja 2018. godine sudjelovali na događaju 'Zdravokret' u parku. Više od 350 učenika hodalo je i trčalo u parku s glavnim ciljem: očuvanje zdravlja i usavršavanje tjelesnih sposobnosti. Događaj je uključio i roditelje s malom djecom. Svi sudionici su dobili promo materijale projekta (majicu, reflektirajući prsluk i kemijsku olovku).

Od 15. do 17. listopada 2018. godine, III. osnovna škola je u sklopu projekta Citywalk organizirala kviz znanja za sve učenike škole - ukupno 380 učenika. Sudionicima su podijeljena pitanja o prometnim pravilima i mobilnosti. Teme su se odnosile na sigurno sudjelovanje u prometu, ali i okoliš, zdrave navike, tipove prijevoza, važnost kretanja i slično. Promo materijali su podijeljeni učenicima koji su pokazali najviše znanja iz svakog pojedinog razreda.

U IV. osnovnoj školi je tijekom rujna 2018. godine, organizirano više aktivnosti vezano uz urbanu mobilnost (s osloncem na prohodnost i projekt Citywalk) koje su poduzete u skladu sa školskim radnim planom: terenska nastava u gradu, posjete muzeju i galeriji pješice, prijevoz u školu izbjegavajući motorna vozila, samo pješke ili biciklom. Osim ovih aktivnosti škola je provela natjecanje za slikanje i pisanje bazirano na urbanoj mobilnosti na kojoj je sudjelovalo 100 učenika i 5 učitelja.

V. osnovna škola je od ožujka do svibnja 2018. godine poticala učenike od 1. do 4. razreda na aktivnu terensku nastavu i natjecanje vezano na mobilnost i zdravlje. Natjecanje je bilo koncipirano tako da razred koji prijeđe najviše kilometara u nastavi i izvannastavnim aktivnostima (posjete kulturnim, povijesnim i prirodnim baštinama, drugim obrazovnim institucijama) dobiva nagradu (Citywalk promo materijal). Terenska nastava je uključivala aktivnosti: Proljeće u dvorištu, posjet dječjem odijelu knjižnice Metel Ožegović, Naša domovina i voda, Čistoća okoliša, Putovanje različitim sredstvima – posjet autobusnom i željezničkom kolodvoru, posjet kinu, posjet muzeju, posjet kazalištu, Orijentacija u prostoru, kulturni i povijesni spomenici domovine, Eko akcije – zeleno čišćenje. Aktivnosti je prisustvovalo 159 učenika i 8 učitelja.

29. svibnja 2018. godine VI. osnovna škola organizirala je dva paralelna događaja oko urbane mobilnosti i zdravog načina života – Sportski dan i Dan kućnih ljubimaca. U školskom sportskom dvorištu, učenici u pratnji roditelja i učitelji, održali su natjecanje u orijentaciji, raznim sportovima (košarka, nogomet, odbojka, najsporija vožnja biciklom i utrka) te šetnju kućnih ljubimaca. U ovim aktivnostima sudjelovalo je 200 učenika i 50 roditelja.

VII. osnovna škola je tijekom školske godine 2017/2018 radila na razvijanju interesa učenika za prirodnim oblicima kretanja, ohrabrivanju učenika na mobilnost kroz hodanje i bicikliranje. Kako je bicikl omiljeno prijevozno sredstvo Varaždinaca, učenike je bilo lako motivirati da se do škole ili po gradu voze biciklom ili idu pješice. Tako štede vrijeme sebi i roditeljima koji ih ne moraju svugdje voziti čime štede i novac za gorivo. Također, doprinose i smanjenju emisije CO2. Hodanje i bicikl razvijaju psiho-fizičke sposobnosti kod djece i imaju pozitivan učinak na zdravlje. Akcije su implementirane među učenicima od 5. do 8. razreda. U svrhu educiranja, učenici su s profesorima tjelesnog odgoja proveli vrijeme na nekoliko organiziranih radionica o biciklima  i dobili su promotivne materijale.

Projekt Citywalk financira se iz programa Europske unije - Interreg Danube Transnational Programme. U programu sudjeluje 17 partnera iz 13 gradova podunavskih zemalja, a osnovni cilj programa je daljnje poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja kao sredstva urbane mobilnosti.

citywalk_varazdin_1.jpg

citywalk_varazdin_2.jpg

citywalk_varazdin_3.jpg

citywalk_varazdin_4.jpg

citywalk_varazdin_5.jpg