"Programer, a ne izbjeglica" - predstavljanje kampanje za obrazovanje izbjeglica

| 21.12.2018. u 12:55h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih u subotu, 22. prosinca, s početkom u 19 sati u Igloo baru kod Staroga grada u Varaždinu, bit će održano predstavljanje Indiegogo kampanje – Tečaj programiranja za izbjeglice, koji provode članovi humanitarne udruge Borders:none iz Zagreba.

Cilj kampanje je prikupljanje novčanih sredstava za kupnju opreme za potrebe tečaja programiranja za izbjeglice, licencija za alate koje koriste u radu, troškove najma te druge potrepštine, ali i senzibiliziranje javnosti o važnosti integracije izbjeglica u lokalnu zajednicu. Kampanju će predstaviti Jelena Glavaš i Nataša Koprtla iz udruge Borders:none, a bit će prisutna i trojica polaznika tečaja iz Sirije i Afganistana.

U 20 sati počet će World music slušaona – selected by DJ Emir, urednika emisije Izvorišta na Radio Studentu, koji je samo za ovaj događaj odabrao najbolje od svjetske glazbe.

Borders: none je humanitarna udruga kojoj je osnovni cilj pomoći izbjeglicama u integraciji, koji često zbog nedostatka profesionalne mreže postaju beskućnici u Europi, a rezultat toga je smanjena mogućnost pronalaska posla. Njihov projekt je tečaj programiranja za izbjeglice u kojem ih podučavaju HTML, CSS JavaScript i Javu.
Programer je danas deficitarno zanimanje, a vidljiv rezultat tečaja je zapošljavanje izbjeglica u nekoj od IT kompanija. Međutim, bitan je i sam proces učenja novih vještina, vraćanja samopouzdanja, kako postati dio društva te se povezati s ljudima koji dijele iste interese. Cilj je početi se identificirati kao "programer", a ne kao izbjeglica.