Profesorice varaždinske Medicinske škole u Austriji sudjelovale na treningu "Compassion in Action"

Varaždinske vijesti | 9.3.2019. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Dvije profesorice Medicinske škole Varaždin Iva Kliček i Patricija Jakopović, predstavljale su Hrvatsku u Payerbachu (Austrija) na sedmodnevnom međunarodnom tečaju (treningu) pod nazivom „Compassion in Action“ od 22. do 30. siječnja 2019. godine u organizaciji „COOBRA – cooperative braccianti“, unutar ERASUMS+ KA1 programa: Youth in Action, Mobility for Youth workers. Treningu su prisustvovali sudionici iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Makedonije, Malte, Poljske, Portugala i Turske.

Trening je bio namijenjen osobama koje svakodnevno rade s mladim ljudima, učiteljima te voditeljima različitih oblika okupljanja u društvenoj zajednici. Glavni cilj projekta bio je stvoriti temelje za izgradnju savjesnih, podupirućih i zdravih
zajednica osiguravajući siguran prostor za sudionike da se povežu sa svojim emocijama, podijele vlastita iskustva te razviju pozitivna stajališta. Nadalje, sudionici su imali priliku sudjelovati u aktivnostima u kojima su naučili alate i strategije koje mogu iskoristiti kako bi učinkovito i uspješno odgovorili na izazove društvenih pitanja vezanih uz suosjećanje i prihvaćanje.

Metodama poput dijaloga, grupnog rada i samorefleksije, meditacije, tišine, pokreta, plesa i raznih igara sudionici su putovali kroz vlastite i tuđe osobne priče i iskustva. Učili su jedni od drugih, razmjenjivali ​​i identificirali primjere dobre i loše prakse te stvorili zajedničko razumijevanje onoga što je zaista potrebno za veće povjerenje, podršku i empatiju u radu s mladima. Mnogi mladi diljem svijeta suočavaju se sa sve većim društveno-ekonomskim, političkim i osobnim izazovima koji im uz manjak potpore onemogućuje normalnu tranziciju iz svijeta igara odnosno djetinjstva, u svijet zrelog i odgovornog građanstva.

Mlade generacije nalaze se u sustavu gdje ne samo da postoji manjak radnih mjesta već mnogi mladi nemaju mogućnost sudjelovanja i pristup adekvatnom obrazovanju s obzorom da njihovo financijsko stanje, društvenu marginalizaciju i prostornu izoliranost. Takvo nezdravo okruženje u kojem žive uvelike utječe na njihovu želju za uključenosti u takav sustav, a nedovoljno resursa, mogućnosti i vještina uzrok su sve većeg nezadovoljstva i nemogućnosti postizanja ciljanog potencijala. Shodno tim problemima, sudionici su svoja promišljanja i aktivnosti usmjerili ka pronalasku učinkovitih strategija pružanja podrške mladima koji su suočeni s poslovnim i privatnim izazovima svakidašnjice.

Kao jedna od završnih aktivnosti treninga, održano je nekoliko aktivnosti na temu kreiranja i planiranja konkretnih naknadnih aktivnosti u zajednicama iz kojih dolaze sudionici projekta, kako bi se osigurao širi utjecaj na mlade ljude u različitim zajednicama i nakon završetka projekta.