Predavanja na IV. Osnovnoj školi: Čak i djeca misle da svi previše koriste mobitele

| 15.1.2019. u 19:27h | Objavljeno u Društvo

U posljednjem tjednu zimskog odmora učenika, IV. osnovna škola imala je nekoliko zanimljivih predavanja i radionica. 

U utorak, 8. siječnja, u sklopu stručnog usavršavanja za učitelje, predavanje je održala psihologinja i obiteljska terapeutkinja Andreja Brajša-Žganec. Predstavila je dva projekta, Mjerenje dobrobiti mladih i Projekt razvoja koherentnog istraživanja, koji su provedeni u Hrvatskoj i u nekoliko europskih zemalja. Ciljevi projekata u svoje središte stavljaju djecu i njihovu dobrobit. Rezultati istraživanja uvelike potiču na razmišljanje – djeca su izdvojila da su za njihovu dobrobit najvažniji odnosi s bliskim ljudima (roditeljima, prijateljima i učiteljima) i žele biti više uključeni u donošenje važnih odluka. Također, zanimljivo je da čak i djeca smatraju da svi previše koriste mobitele. Na odraslima je da postave granice i usmjere djecu na zanimljive i korisne aktivnosti.

U srijedu, 9. siječnja, predavanje je održao pisac i sveučilišni profesor Kristian Novak. Napisao je tri romana, Obješeni, Črna mati zemla, Ciganin, ali najljepši, od kojih su Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši postigli veliki uspjeh kod čitateljske publike. Osim što je predstavio svoj književni opus, profesor Novak opisao je i svoj profesionalni put i predavačko iskustvo. Neovisno o obrazovnoj razini na kojoj se predaje, ciljevi su uvijek isti – zainteresirati i poučiti učenike ili studente. Nakon predavanja slijedilo je potpisivanje knjiga i razgovor s vjernim čitateljima.

U petak, 11. siječnja, psihologinja Sandra Popijač Tomšić održala je radionicu praktičnih vještina njegovanja odnosa. Glavna tema radionice bila je upravljanje stresnim i konfliktnim situacijama. Pomoću različitih i zanimljivih vježba dolazilo se do spoznaja kako se bolje nositi sa stresom, kvalitetnije riješavati probleme s kojima se svakodnevno susrećemo i kako postići da ono najbolje u nama dođe do izražaja.