Podolnjak o HNS-u i Sveučilištu Sjever: Stajalište HNS-a me ne iznenađuje

VV | 29.12.2017. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što se HNS Varaždinske županije i grada Varaždina priopćenjem oglasio o zakonskoj inicijativi zastupnika Mosta-a nezavisnih lista prof.dr.sc. Roberta Podolnjaka da se promijeni sjedište i ime Sveučilišta Sjever, u kojem se oni ne slažu sa tom promjenom, na njihovo stajalište reagirao je i sam Podolnjak.

Cijelo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U svezi priopćenja županijske i varaždinske podružnice Hrvatske narodne stranke u kojem se odbija moja zakonska inicijativa da Sveučilište Sjever, sa sjedištem u Koprivnici, postane Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, moram konstatirati da me ono ne iznenađuje.

Očekivao sam jednodušnu potporu svih političkih opcija u varaždinskoj regiji za navedenu zakonsku inicijativu i drago mi je da je moj prijedlog podržao gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća, a to podrazumijeva potporu većine vijećnika Gradskog vijeća Varaždina.

Na žalost, HNS, koji je dugi niz godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, nije činio ništa da Varaždin doista bude regionalno središte, a to znači, između ostaloga, i sjedište važnih gospodarskih, državnih, obrazovnih i drugih institucija, pa to očito ne želi ni danas.

Apsolutno mi je neshvatljivo i neprihvatljivo da HNS može biti protiv inicijative koja ide isključivo u korist čitavom ovom kraju, koja daje vjetar u leđa samom sveučilištu, otvarajući prostor za njegovo profiliranje i daljnje širenje i jačanje! I to još u kontekstu činjenice da su Varaždin i varaždinski kraj upravo u vrijeme vladavine HNS-a ostali i bez dopisništva HRT-a, da
posebno ne ističem dopisništvo najutjecajnijeg dnevnog lista u RH... Mogao bih dodati tome i da je, primjerice, jedna od podružnica Uprava šuma u Koprivnici, a u Varaždinu tek šumarija.

Prijedlog da sveučilište bude u Varaždinu logično je i pravično rješenje, jer se temelji na objektivnim činjenicama da varaždinski dio Sveučilišta Sjever čini najznačajniji dio Sveučilišta kao sljednik ranijeg Veleučilišta u Varaždinu, kako glede studijskih programa, tako i zbog broja studenata. Izgradnja novog studentskog doma samo dodatno osnažuje Varaždin kao sveučilišni grad i daje mu dodatne komparativne prednosti.

Prema stajalištu HNS-a proizlazi da zastupnici iz Varaždinske županije i grada Varaždina ne bi smjeli narednih godina ništa ni pokušavati, niti ostvariti, jer bi, u protivnom, građani mogli steći dojam da naš kraj nije apsolutno ništa izgubio zbog poraza HNS-a na izborima za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju. A naš je kraj, ne zaboravimo, godinama bio izborno uporište
HNS-a.

I na kraju samo kratki osvrt na „loš“ izgovor HNS-a i nekih drugih da moj zakonski prijedlog nije u skladu s Ustavom, jer krši autonomiju Sveučilišta, pa se ne može iz tog razloga prihvatiti. Članak 68. Ustava Republike Hrvatske jamči autonomiju sveučilišta i propisuje da ono samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom. Moj prijedlog ne krši
tu ustavnu odredbu, jer je i do sada Hrvatski sabor u više slučajeva, poštujući autonomiju sveučilišta, donosio zakone o osnivanju pojedinih javnih sveučilišta i u tim zakonima određivao njihov naziv i sjedište. Navodim primjere zakona o osnivanju Sveučilišta u Zadru 2002., Sveučilišta u Dubrovniku 2003., Sveučilišta u Puli 2006. i Sveučilišta u Slavonskom Brodu 2015."