Pet godina Srednje škole Novi Marof: Učinkovito povezali obrazovanje i gospodarstvo Foto: Grad Novi Marof

Pet godina Srednje škole Novi Marof: Učinkovito povezali obrazovanje i gospodarstvo

Varaždinske vijesti | 22.9.2018. u 20:22h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Novi Marof prigodnom svečanošću te 4. Sajmom poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" obilježila je u subotu pet godina rada i postojanja.

Prisjećajući se početaka, ravnateljica Jasmina Behin istaknula je kako je osnivanje škole potaknuto željom da se učenicima, koji gravitiraju gradu Novom Marofu, pruži mogućnost nastavka srednjoškolskog obrazovanja uz što povoljnije troškove i uštedu vremena kako bi bili slobodni za više izvanškolskih aktivnosti.

- Počeli smo skromno, s par učionica i onim uredima koji su bili nužni da možemo funkcionirati. A danas imamo dvije super opremljene lokacije, energetski obnovljene objekte. Pratimo što se događa i uz bok smo e-Školama i "Školi za život". Spremni smo za novine i promjene. Početak je bio težak jer nitko nije znao da postoji srednja škola u Novom Marofu. Još uvijek se borimo s brojem učenika i željeli bismo da ih je više. No to je početak i vjerujem da idemo u dobrom smjeru - izjavila je ravnateljica Behin.

Inače, u školskoj godini 2018./2019. Srednja škola Novi Marof ukupno broji 113 učenika u sedam razrednih odjela, a upisana su i tri prva razreda. Nastava je organizirana u jednoj smjeni, a izvodi ju 30-ak nastavnika koji svojim radom i zalaganjem pružaju kvalitetnu nastavu iz svih nastavnih predmeta.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je na svečanosti da, primjerice, Ekonomski fakultet u Zagrebu pohvaljuje Srednju školu Novi Marof kao jednu od najboljih, iz koje dolaze najbolje pripremljeni budući studenti.

- To je dobra referenca naše škole, koja ne zaostaje za varaždinskima. Uvijek ponavljam da oni koji žive u Novom Marofu i okolici razmisle o upisivanju Srednje škole Novi Marof, smjerove koje nudi. Grad se uključuje maksimalno. Krenuli smo s projektom kupnje knjiga za one koji upisuju srednju školu i razveselili smo sve u prvom razredu. Nastavit ćemo i dokupljivati potrebne knjige. Želimo da se škola profilira i brendira te da se širi u smjerovima, a to je medicinski s obzirom na bolnicu u Novom Marofu i mogućnost povezivanja prakse - istaknuo je Jenkač.

Uz prigodnu svečanost održan je i Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, 4. po redu. S ciljem bolje povezanosti obrazovnog sustava i poduzetništva, sada već tradicionalan sajam svake godine okuplja sve više izlagača, a uz domaćina Srednju školu Novi Marof, predstavljaju se mala poljoprivredna gospodarstva, obrti, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije te strukovne obrazovne institucije. Sajam je jedinstven u hrvatskom školskom sustavu.

U Novom Marofu je bio i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

- Škola u Novom Marofu prepoznala je kako učinkovito povezati obrazovanje i gospodarstvo i ovakvom inicijativom napravila je iskorak. Varaždinska županija i dalje će im pružati podršku, i u programima koji su potrebni Novom Marofu. Imamo dobru podršku u energičnoj gradskoj vlasti - zaključio je Paljak.

- Gospodarstvo je okosnica društva i želimo da se razvija i kroz školstvo. Ove smo godine podijelili 22 stipendije za deficitarna zanimanja. Prvi smo u Varaždinskoj županiji što se tiče ulaganja u školstvo. Prepoznati smo i na nacionalnoj razini, među 15 smo gradova koji najviše brinu od dječjih vrtića do fakulteta - dodao je gradonačelnik Jenkač te najavio novih 60 stipendija, 30 za nadarene, 30 socijalnih, uz podizanje praga s 1800 na 1900 kuna.

Deborah Bosilj danas je studentica varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, a završila je Srednju školu u Novom Marofu i bila najmaturantica.

- Prvi dan srednje škole bilo je malo strašno, ne poznaš nikoga. Ali kad vidiš koliko su svi susretljivi i prijateljski, odmah je lakše. Ima puno programa i prilika da se ljudi iskažu. Ja sam ih iskoristila gotovo sve. Moja poruke je da bez razmišljanja upišete srednju školu, pogotovo ako ste iz Novog Marofa. Blizu je, škola je mala, svi se znaju, lako se uči, profesori su na raspolaganju, ima puno dodatne nastave i sadržaja kroz koje se možete razvijati - poručila je Deborah.

srednja_skola_novi_marof_01.jpg

srednja_skola_novi_marof_02.jpg

srednja_skola_novi_marof_03.jpg

srednja_skola_novi_marof_04.jpg

srednja_skola_novi_marof_05.jpg

srednja_skola_novi_marof_06.jpg

srednja_skola_novi_marof_07.jpg

srednja_skola_novi_marof_08.jpg

srednja_skola_novi_marof_09.jpg

srednja_skola_novi_marof_10.jpg