OŠ VIDOVEC: Sa šest zemalja u projektu „Raznolikost i integracija”

| 21.6.2018. u 16:35h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Vidovec, koja ove godine broji 381 učenika u 21 razrednom odjelu od čega je u Područnoj školi Nedeljanec 58 učenika u četiri razredna odjela, kreativnosti i aktivnosti oko raznih projekata ne nedostaje.

Kako kaže ravnatelj ove škole, Predrag Mašić, škola već tradicionalno vrlo aktivno počinje novu školsku godinu i to obilježavanjem Olimpijskog dana u znaku antičkih olimpijskih igara pa učenici svaku novu školsku godinu započinju u duhu olimpizma, a očito tako nastavljaju i dalje jer rezultati na natjecanjima i realizirani projekti to dokazuju.

Zanimljivi školski projekti

- Iako je obilježavanje Olimpijskog dana redoviti sadržaj školskih kurikuluma, posebnost u našoj školi je upravo tradicija simbolike antičkih olimpijskih igara. Projekt je osmislila i provodi ga učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Vidovec, Verica Ozmec - navodi ravnatelj Mašić, dodajući da je program svakog Olimpijskog dana prožet posebnostima nekog povijesnog razdoblja i pripadajućim utjecajem tog razdoblja na sportski život tog vremena. Naime, u sklopu tog školskog projekta održavaju se sportska natjecanja, prigodno umjetničko stvaralaštvo, susret s poznatim i lokalnim sportašima te se humanitarno djeluje.

S ciljem da se sportske aktivnosti nastave kroz godinu u OŠ Vidovec zaživjela je planinarska sekcija Čevo, Hrvatskog planinarskog društva MIV, čiji je voditelj za vidovečku školu vjeroučitelj Zoran Košić Čačić. Sekcija ima pedesetak članova, učenika OŠ Vidovec, a ovog proljeća osvojili su već vrhove Ravne gore i Kalnika dok uskoro planiraju osvojiti i Ivanščicu.

Da ne bi se ostalo u duhu sporta, mora se istaknuti kako je škola osjetljiva i po pitanju prihvaćanja raznolikosti.
Naime, OŠ Vidovec je zajedno sa školama iz Njemačke, Austrije, Poljske, Portugala i Turske dobila sredstva od strane Europske unije za projekt Erasmus+, pod nazivom „Raznolikost i integracija“ u trajanju od dvije godine. Kako navodi ravnatelj Mašić, tema je, za vrijeme u kojem živimo, izuzetno aktualna i značajna jer će okupiti učenike iz škola šest različitih zemalja oko osnovne niti vodilje, a to je uvažavanje i prihvaćanje raznolikosti.

- S kolegicom učiteljicom njemačkog jezika Leom Lesar-Dolenc boravio sam od 1. do 5. studenoga prošle godine u Njemačkim gradovima Marburgu i Gladenbachu na radnim sastancima sudionika projekta. Tijekom višednevnog boravka u Njemačkoj, mi smo kroz različite aktivnosti, upoznali se s naporima koje njemačka vlada čini kako bi se izbjeglice ili imigranti integrirali u njemačko društvo - objašnjava Mašić. Dodaje da su se imali prilike upoznati i s načinima kako se u Njemačkoj vodi briga i o nekim ranjivim društvenim skupinama i njihovoj integraciji u društvo te je tim sastancima isplaniran tijek dvogodišnjeg rada na projektu.

Iskustva drugih zemalja

Uz to je početkom ožujka ove godine petero učenika OŠ Vidovec boravilo je u Lisabonu, a početkom svibnja četvero učenika OŠ Vidovec boravilo je u Varšavi, u pratnji učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar Dolenc i ravnatelja Mašića. Na ovim susretima učenici iz svih zemalja prezentirali su demografske slike svih šest zemalja koje sudjeluju u projektu, raspravljali su o ljudskim pravima, pitanjima emigracijskih i imigracijskih procesa, te predstavili organizaciju političkog života u svakoj pojedinoj zemlji. Krajem rujna 2018. godine, domaćin susreta bit će OŠ Vidovec.

Osim hvalevrijednih i brojnih projekata škola se može pohvaliti i uspjesima učenika. Vidovečki učenici sudjelovali su na Županijskoj smotri Lidrano te su najviše ocjene i prijedlog za državni Lidrano iz vidovečke škole dobila dva rada: u kategoriji samostalnog scenskog nastupa najbolja je bila Karla Zagorec iz 8. a razreda s pjesmom „Draga mama, tak bi štela“ (mentorica Kristinka Štefan, prof.) koja je na kraju i sudjelovala na državnom natjecanju te radiogra „Dobro Stablo“ u kojoj glume Albert Košić iz 5. a i Marko Grđan iz 5. b razreda, pripovjedačica je Lorena Sopić iz 5. a, a snimateljica i montažerka Estera Košić iz 7. b razreda.

S druge strane na županijskom Natjecanju iz hrvatskoga jezika plasirao se David Ister, učenik 7. c razreda koji je sa 61 bodom ostvario odlično 7. mjesto. Davidova mentorica bila je profesorica Sanja Biškup. U Kinodvorani Ivanec održana je završna priredba 37. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč na kojoj je učenica Manuela Mašić iz Vidovca s pjesmom “Oblaki letiju, letiju” osvojila prvu nagradu u konkurenciji od 130 autora i 207 radova.

Osim navedenih uspjeha, školska ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog Križa postiže iznimne uspjehe na natjecanjima. Prije nekoliko godina ekipa je bila najbolja na gradskom natjecanju i plasirala se na međužupanijsko natjecanje. Ove godine, ekipa u sastavu: Borna Horvat (7.c), Viktorija Vajdić (7.b), Karla Zagorec, Dora Krklec, Lucija Smiljan i Doris Kranjčec (8.b) bila je u samom vrhu po rezulatima. Njihova voditeljica je učiteljica kemije Martina Heček Paska.

Jednaki, a različiti

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva, u vidovečkoj se školi mnogo čitalo u okviru projekta Jednaki, a različiti. Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su učitelji, učenici, djelatnici Škole, ali i gosti iznenađenja sudjelovali u čitateljskom maratonu, odnosno, svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima glede rasporeda. S obzirom da je tema projekta jednaki, a različiti, čitala su se književna djela s tematikom različitosti, posebnosti, neponovljivosti, neprilagođenosti. Za čitateljski maraton posebno je opremljen i čitateljski kutak s tepihom, dekicom i foteljama kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije i opuštenije, a učenici su mogli donijeti i svoje jastučiće, dekice, prekrivače. Čitali su svi, a manifestacija je nastavljena i na satovima lektire, dramskoj i radijskoj skupini gdje su učenici dramatizirali i glumili dijelove knjiga s temom različitosti, gledali su se filmovi s istom tematikom, a učenici snimaju i radijsku emisiju Kimi.

dramska_skupina_u_HNK_Varazdin_s_predstavom_Paunas.jpg

dramska_skupina_OS_Vidovec.jpg

draga-domaca-riec-2017.jpg

projekt_Jednaki__a_razliciti.jpg
OS_Vidovec.JPG

projekt_Jednaki__a_razkiciti__Bajka_o_ribaru_i_ribici_.jpg

Označeno u