OŠ TUŽNO Trude se učiniti školu po mjeri svakog učenika

| 24.6.2018. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Osnovnu školu Tužno u matičnoj ustanovi u Tužnom polazi 118 učenika, dok je u Područnoj školi Črešnjevo 84 učenika. Iako je riječ o maloj školi, učenici sa svojim učiteljima rade velike stvari i postižu zapažene rezultate. Uz postignute uspjehe već nekoliko godina škola postiže status dijamantne Eko - škole jer vode brigu o okolišu. Redovito se provode akcije čišćenja okoliša, sade i održavaju nasadi lavande i drugo mnogobrojno bilje, sudjeluje se u raznim humanitarnim akcijama te u raznim projektima s drugim školama.

Značajni projekti i moderna oprema

Kako kaže ravnateljica škole, Jasna Brdar, mogu se pohvaliti da su jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj u kojoj se izborna nastava informatike provodi od prvog do osmog razreda već dugi niz godina.

- Svi učenici polaze nastavu informatike u izvrsno opremljenim informatičkim kabinetima, gdje se u sklopu nastavnog procesa upotrebljavaju nove tehnologije i micro:bit računala - navodi ravnateljica Jasna Brdar.

Od nedavno škola se uključila u Croatina Makers Ligu te je primila donaciju tvrtke IRIM u obliku pet mBot robota. Ova donacija omogućila je učenicima da se upoznaju s programiranjem robota. Na natjecanjima CM Lige školu su predstavljale dvije ekipe, mlađeg i starijeg uzrasta.

large_img_1603.jpg

Nadalje, u OŠ Tužno sustavno se radi na poticanju računalnog mišljenja kod učenika rješavanjem problemskih zadataka iz svakodnevnog života, informacijskih tehnologija, matematike, na razvijanju financijske pismenosti i sl. Učenici su sudjelovali na različitim natjecanjima. Škola je bila domaćin Dabru, natjecanja iz informatike i računalnog razmišljanja koje organizira Udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te CARNeta.

large_img_20134.jpg

Nadalje, upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, veliko zalaganje svih učitelja škole u primjeni Microsoftovih alata, koji dolaze u sklopu Office365 alata, te njihova redovitog stručnog usavršavanja u primjeni istih, školi su donijeli i status Microsoftove škole. Uz to, škola je kao partner Elektrostrojarske škole Varaždin uključena u dva projekta. Riječ je o projektima “Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija” te projekt “Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost”.

Uspjeh na Ekološkom kvizu

Osim raznih akcija koje se provode tijekom školske godine te projekata u kojima sudjeluju s drugim školama, učenici OŠ Tužno sudjeluju na raznim natjecanjima. Tako su sudjelovali u Ekološkom kvizu “Lijepa naša”, najvećem ekološkom kvizu za hrvatsku mladež u osnovnim i srednjim školama koji se održao u svibnju u Zagrebu. Učenici, koje su pripremale učiteljica biologije, kemije i geografije, prezentirali su svoj istraživački rad „Koliko zagađuju automobili“ te pristupili testiranju znanja o ekologiji. U ekološkom kvizu natjecale su se 32 osnovne škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a učenici OŠ Tužno osvojili su 4. mjesto.

20180506_095901.jpg

Festival matematike još je jedno od natjecanja na kojima učenici OŠ Tužno redovito sudjeluju i postižu pohvalne rezultate pa su tako učenice OŠ Tužno osvojile 1. i 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciju. Učenici se takmiče i ekipno, ali i svojim kreativnim radovima na temu matematike.

20180226_120302.jpg
- Redovito sudjelujemo na natjecanjima znanja iz svih nastavnih predmeta te se u velikom broju naši učenici plasiraju na županijska i državna natjecanja. Ove godine posebno valja istaknuti plasman učenica na državno natjecanje iz geografije, fizike i tehničke kulture - nabraja ravnateljica Brdar, dodajući da osim u znanju njihovi se učenici ističu i u likovnom stvaralaštvu. Izradili su mitska bića („Meduza“, „Pegaz“, „Sizif“, „Atlas“, „Hidra“…) pomoću žice i izvršili zadatak ovogodišnjeg LIK-a, natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualne umjetnosti i dizajna.

Na županijsku razinu pristiglo je 199 maštovitih i originalnih radova. Posebno se istaknuo rad „Meduza„ učenice OŠ Tužno te odlukom Povjerenstva osvojio 1. mjesto u županiji i plasman na državnu razinu. Također, škola je imala predstavnike i na državnom natjecanju iz geografije, TK i fizike, na kojima su postignuti dobri rezultati.

20180218_214505.jpg

Treće mjesto u rukometu
Nakon osvajanja titule županijskih prvaka učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poluzavršnici Državnog prvenstva u rukometu na kojoj su nastupali pobjednici iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske županije te pobjednik Grada Zagreba. Natjecanje se održalo u svibnju, a učenici OŠ Tužno osvojili su 3. mjesto. Riječ je o iznimnom rezultatu koji je postiglo devet učenika iz škole koja ukupno ima 17 učenika u 5. i 6. razredu.
- Bili smo bolji od puno većih škola u kojima postoje rukometni klubovi, a u obzir treba uzeti i to da naše mjesto nema rukometni klub ni dvoranu rukometnih dimenzija - navodi ravnateljica Brdar.

20180510_142145.jpg

Projekt “Volim Tužno”

U OŠ Tužno posebno ističu projekt “Volim Tužno” koji se odvija kontinuirano već osmu godinu. Cilj samog projekta bio je upoznati svoje selo. Tako je nastala i kratka brošura o selu Tužnom i razglednica. Izrađen je i plan jednodnevnog izleta “Jedan dan u Tužnom”. Uz to, zadrugari škole sakupili su stare recepte svojih baka i napravili malu zbirku pod nazivom “Kaj su jeli naši stari“. Izradili su i starinske igračke i pritom uživali igrajući se njima. U plan je uvršteno i snimanje dokumentarnog filma o selu Tužnom. Inače, kako navodi ravnateljica Brdar, učenici nižih razreda usko surađuju sa svim udrugama svoje općine. Uključeni su u rad Kulturno-umjetničkog društva Vidovec, Udruge žena Općine Vidovec, Župnog Caritasa i Pjevačkog zbora svetog Antuna Padovanskog te mjesnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uključeni su i u rad Univerzalne sportske škole koja djeluje u OŠ Tužno već dugi niz godina. Budući da škola nosi dijamantni status Eko-škole, svaki dan u školi djeluje Eko-patrola. Svi učenici već u prvom razredu uče odvajati i reciklirati otpad te se čini sve u cilju da škola bude po mjeri svakog učenika.

Označeno u