OŠ SVETI ĐURĐ Ponosni na školsku knjižnicu - mjesto za čitanje, učenje i zabavu

| 17.11.2018. u 18:04h | Objavljeno u Društvo

„Čitanjem do zvijezda“, „Čitamo mi, u obitelji svi“, ali i od ove školske godine Čitateljska olimpijada kod učenika razredne nastave samo su neki od projekata koje Osnovna škola Sveti Đurđ provodi u sklopu svoje knjižnice na koju su posebno ponosi jer broji oko 3.000 naslova, odnosno 4.600 primjeraka knjižne građe.

Razne aktivnosti knjižnice

Naime, sve to ne bi se ostvarilo bez vrlo dobre suradnje knjižnice s ravnateljem, učiteljima i sa stručnim suradnikom socijalnim pedagogom.

- Školska knjižnica, zaključno s 1. listopada, ima oko 3.000 naslova, odnosno 4.600 primjeraka knjižne građe, te oko 150 primjeraka neknjižne građe. U svome radu bavi se stručnim radom i informacijskom djelatnošću, kulturnom i javnom djelatnošću te odgojno-obrazovnim radom s učenicima - ističe ravnatelj škole Mario Bontek.

3.JPG

Kako kaže, već 11 godina knjižnica sudjeluje u projektu „Čitanjem do zvijezda“. Osim toga sudjelovala je u Čitanju naglas, organiziran je projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“, a od ove školske godine pokrenuta je Čitateljska olimpijada kod učenika razredne nastave.

- Od mnogih događanja moramo spomenuti i Međuškolsko natjecanje u čitanju priča što je realizirano u suradnji s knjižnicom Osnovne škole Veliki Bukovec, program „Čitajmo Lavićima“ u suradnji s općinskim dječjim vrtićem, organizaciju književnih susreta, organizaciju kulturnih aktivnosti u školi te gostovanja zagrebačkih kazališta, izgradnju zavičajne zbirke te još puno sadržaja u knjižnici i u razredima - nabraja ravnatelj Bontek.

Nadalje, u ovoj školskoj godini knjižnica je počela s Čitateljskom olimpijadom među učenicima od 1. do 4. razreda. Cilj je zanimljivim knjigama privući učenike na posudbu i čitanje knjiga u slobodno vrijeme. Svake godine, a tako i ove, u povodu Mjeseca hrvatske knjige u knjižnicu dolaze djeca iz vrtića „Lavić“, koja se upoznaju s knjižnicom, govori im se o knjižničnom bontonu te im se uvijek čitaju zanimljive i poučne slikovnice.

Početkom studenog organiziran je posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, i to za učenike predmetne nastave. Knjižnica se uključuje i u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Za učenike sedmih i osmih razreda organiziraju se predstave u školi o temi problema ovisnosti o alkoholu i drogi, u izvođenju Teatra Tirene iz Zagreba.

Cilj - ljubav prema čitanju

Novost od prošle školske godine je uvođenje šaha u školu, a čija se aktivnost provodi u školskoj knjižnici. Već tradicionalno, uz Mjesec hrvatske knjige, ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ daruje besplatnu članarinu učenicima prvih razreda tijekom jedne godine.

20171019_131808.jpg

- Nadamo se da će knjižnica i dalje ostati mjesto u kojem će se razvijati ljubav prema knjizi – čitanju u slobodno vrijeme gdje će se poticati timski rad, ali i individualni napor. Sigurno će biti mjesto za poticanje djece na istraživanje, otkrivanje, kreativno stvaranje i interakcije s drugim učenicima - zaključuje ravnatelj.

Uspjesi učenika

Inače, Osnovna škola Sveti Đurđ ima 319 učenika raspoređenih u 16 razrednih odjela te se neki više ili manje uključuju u aktivnosti i projekte knjižnice. S druge strane, škola se ponosi i onima koji ju predstavljaju na raznim manifestacijama i natjecanjima. Tako su se učenice 7. i 8. razreda OŠ Sv. Đurđ plasirale na državno prvenstvo u futsalu pod vodstvom mentorice prof.Tamare Jadanić Sušec, dok je pratnja i voditelj u Poreč bila vjeroučiteljica Petra Terzić. Nogometašice su bez poraza na županijskom i regionalnom natjecanju plasirale na državno natjecanje te isto tako prošavši obje skupine došle do naslova državnih prvakinja osnovnih škola u futsalu. S druge strane, na 49. Zboru malih pjesnika koji se održava u sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi u Zlataru od 51 pjesme iz 41 škole kajkavskog govornog područja našla se i pjesma Sare Kolarek, učenice 6.a razreda, koju je napisala na satu hrvatskog jezika uz učiteljicu Elenu Kovačić. Sara je pjesmu “Roka” javno interpretirala i osvojila treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

pjesnicidurd.jpg

urdreceived_10213996495220001.jpeg

Dan_kruhadurd_3.jpg

Dan_kruhadurd.jpg