OŠ “Petar Zrinski "Jalžabet": Jedna od najstarijih škola SZ Hrvatske koju pohađa 250 učenika

Djeca iz Novakovca, Imbriovca, Kelemena, Leštakovca, Kaštelanca i okolnih sela već preko tri stoljeća polaze jednu od najstarijih škola sjeverozapadne Hrvatske – onu u Jalžabetu. Godine 1795. župna škola postaje pučkom i od tada je polazi još više učenika.

Utvrdio je to profesor Josip Horvat (1937. – 2013.) u novoobjavljenoj Spomenici Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet koja je povodom Dana općine Jalžabet predstavljena u općinskoj vijećnici. Jalžabetska škola tako je dobila vrijedan pisani rad koji će omogućiti bolje poznavanje povijesti zavičaja i škole od kraja 18. stoljeća do danas.

Demografski problemi

- Demografski problemi počeli su pritiskati i našu školu, no zasad još radimo po starome. Imamo 12 razreda u matičnoj te četiri razreda u Područnoj školi u Kelemenu - rekla je ravnateljica ove škole Vesna Vuković. I nastavila da će nedostatak djece pokušat nadoknaditi pojačanim angažamnom u nastavi te angažiranjem u još više projekata. Tako su ove jeseni započeli s izbornom nastavom informatike u nižim razredima i učenici su to odlično prihvatili. A da je profesor Horvat poživio, kako kažu, ponosio bi se školom u kojoj je bio ravnateljem gotovo četiri desetljeća.

Oko 250 učenika matične škole u Jalžabetu i Područne škole u Kelemenu svakodnevno sudjeluje u nizu malih školskih projekata koje jačaju njihove vještine i kompetencije. Upravo se zadnjih mjesec dana pojačao angažman u Vježbaonici, projektu Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je cilj odvući djecu od televizije i kompjutera i omogućiti im sat ili dva dodatne tjelesne aktivnosti. U tu su svrhu održani prijateljski dvoboji u futsalu i badmintonu s učenicima šemovečke i martijanečke škole.

Ove su školske godine učitelji s učenicima pripremili niz projekata kojima će obogatiti svoje znanje. Još je u veljači potpisan sporazum o suradnji s Institutom za arheologiju iz Zagreba na provođenju edukativnih radionica za učenike. Razlog tome su započeta arheološka istraživanja na halštatskom grobnom tumulusu Gomila kod Jalžabeta. U svibnju je u školi, na temu prapovijesti i antike, održan Drugi kliofest u suradnji s Gradskim muzejem Varaždin. Učenici su jesenas organizirano posjetili obližnju Gomilu, iz prve ruke čuli sve poznato o tom najvećem tumulusu u srednjoj Europi, kako je i kada nastao, čemu je služio.

Ekipa dr. Saše Kovačevića održala je niz radionica u školi od izrade bakrenih ukrasa, tekstilne radionice te gradnje prapovijesne kolibe. Učenici su tako nastavili tradiciju svojih roditelja koji su krajem 1980-ih isto sudjelovali u istraživanju arheološkog nalazišta „Mali tumul“, odakle su vrijedni nalazi završili u Gradskom muzeju Varaždin.

Za Međunarodni dan učitelja održan je projekt zamjene uloga, učenici su postali učitelji i pomoćno osoblje, a učitelji su sjeli u klupe. U sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja ekipa Školske družine „Suhodol“ priprema se za sudjelovanje na skoroj smotri Projekt Građanin. Kako je ove godine naglasak na suradnji OŠ sa širom zajednicom, započeo je i projekt „Park je naš“ kojem je cilj revitalizacija školskog parka i uključivanje roditelja u projekt.

Uređenje parka

- Želja nam je da prostor oko škole uredimo i prilagodimo potrebama vanučionične nastave, stoga planiramo postaviti stol s klupama gdje bi održavali nastavne satove. Računamo na pomoć roditelja u uređenju parka. Svaki je razred prihvatio obavezu da uredi svoj mali cvjetni kutak, a koliko su vrijedni bili vidjet ćemo za Dan škole kada slijedi proglašenje najboljeg kutka - najavio je prof. Milivoj Dretar, voditelj projekta.

Radilo se i na humanitarnom planu – prikupljale su se namirnice za Socijalnu samoposlugu Kruh svetog Antuna u Varaždinu, sada je već spremno i nekoliko kutija za Udrugu Spas koja skrbi o napuštenim životinjama. Po prvi puta će se u Jalžabetu održati advent i to 15. prosinca. Učenici pripremaju bogat kulturni program, štandove sa suvenirima, zabavu. U organizaciju se uključio i župni Caritas. U svrhu bolje pripreme adventa, sedmaši i osmaši će na zajedničku terensku iz njemačkog jezika i geografije u Štajersku gdje će na licu mjesta upoznati austrijske čari, a dašak svega prenijeti na svoje prijatelje u Jalžabetu.

U mjesecu studenom tradicionalno se održao stručno-edukativni skup „Znanjem protiv mržnje“ posvećen 500. godišnjici reformacije u Europi. Zajedno s učenicima iz Maruševca sadile su se lukovice žutog šafrana u sklopu „The Crocus Projecta“. Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organiziran je literarni natječaj za učenike na kojem je pobjedila Lea Kečak s radom „Zapamtimo Vukovar“. Rad je inspiriran nedavnim dvodnevnim posjetom Gradu-heroju gdje su se osmaši upoznali s Domovinskim ratom i Bitkom za Vukovar. Na tamošnjem edukativnom kvizu Mislav Sopić predstavljao je OŠ „Petar Zrinski“ i zauzeo drugo mjesto. Uskoro slijedi tradicionalna Večer matematike koja je zabavna i za učenike, ali i roditelje. Kraj prvog obrazovnog razdoblja i opet će pripasti mladim planinarima koji se nakon pohoda na Pohorje, Kalnik i Okić spremaju na dvodnevno zimovanje na Psunj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.