OŠ LEPOGLAVA Svečanom priredbom proslavili 50. obljetnicu otvorenja nove školske zgrade

| 23.12.2018. u 18:42h | Objavljeno u Društvo

Školstvo u gradu Lepoglavi započelo je davne 1845. godine i školu je tada polazilo više od 800 učenika. Zbog nedostatka prostora i prevelikog broja djece nastava se neko vrijeme održavala svaki drugi dan i na različitim lokacijama pa je zbog toga otvorena nova školska zgrada čiju su 50. obljetnicu otvaranja, svečanom priredbom proslavili u školi prošle srijede.

Među najopremljenijim

Kroz sve to vrijeme škola se razvijala i u posljednjih 10-ak godina škola je značajno obogaćena i osuvremenjena. Najveće bogatstvo su učenici i njihovi uspjesi kojih ne nedostaje.

O kontinuitetu osnovnoškolskog obrazovanja u gradu Lepoglavi više je u pozdravnom govoru rekao ravnatelj škole Ratko Tomić podsjetivši da su tada u novu školsku zgradu išla 822 učenika te se od početka rada u novoj zgradi pa do danas u školski objekt i okoliš puno ulagalo.

- Opremljene su učionice, informatički kabinet, a vođenjem brige o okolišu i podizanjem ekološke svijesti kod učenika i djelatnika, 2002. godine postali smo Eko-škola čiji smo status nekoliko puta obnovili što je bila potvrda kvalitete rada usmjerene na problematiku okoliša. 2004. godine otvorena je školska sportska dvorana i te smo godine u Republici Hrvatskoj bili škola s najvećim brojem učenika koja je krenula u jednosmjensku nastavu. Godinu dana kasnije škola je dobila bežičnu internetsku vezu, a 2008. je godine Hrvatska radiotelevizija školski okoliš proglasila najljepšim školskim vrtom u Republici Hrvatskoj. Od važnijih ulaganja izdvojio bih zamjenu krovišta i stolarije te postavljanje fasade 2011. godine te puštanje u rad solarne elektrane čime smo postali prva škola u Hrvatskoj sa solarnom elektranom. Kao jedina škola u Hrvatskoj 2013. godine ugradili smo i dizalice topline. Narednih godina u školi je uređen hol, u dvorani i školi dotadašnja rasvjeta zamijenjena je led rasvjetom, a ove godine obnovljen je atrij škole čime je učenicima omogućeno da tijekom odmora borave na otvorenom. Također, ove je godine na HRT-ovu natječaju Najljepši školski vrtovi škola osvojila 2. mjesto u kategoriji obnovljivi izvori energije. Uz sve navedeno i nenavedeno mislim da smo danas, bez samohvale, jedna od najopremljenijih škola u Republici Hrvatskoj - zaključio je, s malim presjekom važnijih događanja u posljednjih 50-ak godina, ravnatelj Tomić, dodajući da svega ne bi bilo bez pomoći Grada Lepoglave, Varaždinske županije, dobrih ljudi i samih djelatnika škole.

Ulaganje u budućnost

Na svečanoj priredbi prisustvovala je i pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj koja je istaknula da ju veseli činjenica da škola uspijeva povezati višestoljetnu tradiciju i suvremenu tehnologiju.

- To su današnji izazovi i zahvaljujem se kolegama i kolegicama škole koji uspješno odgovaraju tim izazovima. Također i cijeloj lokalnoj i županijskoj zajednici zahvaljujem što im pruža podršku. Naime, ako želimo vidjeti promjene u sustavu obrazovanja onda svi zajedno moramo raditi na tome i nikada ne smijemo zaboraviti da su ova djeca ono zbog čega radimo ovaj posao, sve što se ulaže u njih i u obrazovanje je ulaganje u našu zajedničku budućnost – zaključila je Kralj.

Zamjenik župana Tomislav Paljak tim je povodom naglasio da je ponosan što je polaznik lepoglavske škole.

- Ovo je škola koja diše, koja ima svoj karakter i koja ima svoju prepoznatljivost i koju s ponosom ističem. Naravno obveza Grada je suživot s matičnom školom i to Grad čini uspješno. Zadaća Županije jest pratiti i u paralelnom sustavu dizati standard kompletno na području cijele županije. I ja danas kao županijski dužnik s ponosom mogu reći da je naša županija u tom standardnu daleko iznad standarda u ostalim dijelovima zemlje - ukazao je Paljak, dok je gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić dodao da ova obljetnica nije mala stvar i da je itekako ponosan na uspjehe škole i kao gradonačelnik grada Lepoglave i kao prva generacija učenika koja je krenula u novu školsku zgradu.

_DSC8497.JPG

_DSC8612.JPG

skola_50_god_preseljenja_94.jpg

_DSC8608.JPG

_DSC8599.JPG

_DSC8579.JPG

_DSC8569.JPG

_DSC8620.JPG

_DSC8550.JPG

_DSC8666.JPG

_DSC8642.JPG

_DSC8543.JPG

_DSC8633.JPG