OŠ Kneginec Gornji: Kreativnošću doprinose očuvanju nematerijalne kulturne baštine svoga kraja

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.12.2018. u 20:06h | Objavljeno u Društvo

S ciljem da se doprinese očuvanju nematerijalne i kulturne baštine, odnosno da se očuva jezik, baština te gastronomska ponuda kneginečkog kraja učenička zadruga “Kneginja” iz Osnovne škole Kneginec Gornji osmislila je “Kneginečki paprenjak” i njime osvojila prvu nagradu na natječaju “Ja poduzetnik” i svojoj lokalnoj zajednici ponudila nešto novo.

Osmislili inovativni proizvod

- Prijavili smo se na HRT-ov natječaj “Ja poduzetnik” u sklopu emisije Školski sat koji se provodi u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i osvojili prvo mjesto - s ponosom govori ravnatelj škole Miljenko Rožmarić dodajući da su u projektu mogli sudjelovati učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda samostalno ili kao grupa.

Vrijedne učenice koje su sudjelovale u tom nagradnom projektu su: Tena Blaži, Lorena Tkalčec, Ela Pintarić, Anja Sokol, Viktorija Medved, Magdalena Kušter, Nikolina Turković, Nika Težački i Maria Zeba uz mentorice Kristinu Maričić i Alenku Vuk.
Naime, zadatak je bio da se učenici užive u ulogu poduzetnika, osmisle svoj inovativni proizvod, opišu ga, izrade prezentaciju i predlože oblik zaštite intelektualnog vlasništva. Trebalo je osmisliti inovativni proizvod kao što je na primjer suvenir, uporabni predmet, pomagalo, igra, igračka, umjetnički proizvod i slično.

- Naša vrijedna ekipa ispunila je sve zadane kriterije od originalnosti i zanimljivosti proizvoda, njegove funkcionalnost i moguće primjene u životu, estetske dimenzije rada, korištenja i odabira materijala (ekologija i ekonomičnost), metode istraživanja (analiza problema - zašto je proizvod potreban, analiza tržišta - slični proizvodi koji već postoje) do vještina u izradi prezentacije te razumijevanja pojmova vezanih za intelektualno vlasništvo te su tako nastali Kneginečki paprenjaci - nastavlja ravnatelj.Mentorice na tom školskom projektu, Alenka Vuk i Kristina Maričić te uz pomoć učiteljice Lidije Novosel kažu da je izrađen drveni model za izrezivanje paprenjaka s motivom Andrijine kule iz 13. st. koja ima povijesni značaj u kneginečkom kraju. Navode da su učenici pomoću modela pekli paprenjake i napravili ukrasnu ambalažu, a model za izrezivanje paprenjaka može se koristiti kao suvenir Gornjeg Kneginca, prodavati na različitim sajmovima te služiti kao obilježje Turističke zajednice Gornjeg Kneginca jer je specifičan za kneginečki kraj te je ekonomski i ekološki prihvatljiv i estetski privlačan.

Cilj - predstavljanje na sajmovima

- Paprenjaci se mogu posluživati na različitim općinskim priredbama, sajmovima i manifestacijama. Radi se o školskom projektu kojeg smo počeli prošle godine. Publika je dobro reagirala i sada nam je cilj dodatno ga razvijati. Inače, paprenjaci su stari kolačići naših baka pa smo doradili recept došli na ideju da napravimo model, obojen bojama koje ne štete ljudskom zdravlju. Dizajnirali smo vrećicu i nakon male zarade smo uložili u vrećice s našim imenom i logom i sad imamo u planu posjećivati razne sajmove i manifestacije - objašnjavaju mentorice, zaključujući da je cilj doprinijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine jer je to povezano sa školom i zaštitnim znakom Kneginca, odnosno cilj je očuvati jezika, baštinu te gastronomsku ponudu kneginečkog kraja.

20181030_102316.jpg

Čitanje i sport

Po prvi puta OŠ Kneginec Gornji uključila se u projekt “Tulum slova” uz pomoć kojeg se želi učenicima približiti čitanje. Kako kaže knjižničarka Snježana Težak u sklopu tog projekta provodit će se čitanje na glas u knjižnici, ali i čitane u lokalnoj zajednici. - Posjetit ćemo vrtićku djecu te starije osobe i čitanjem im ispuniti vrijeme - ističe Težak. Na raznim projektima radi i učitelj tjelesne kulture Emerik Večerić, a u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza pa ističe projekte “Vrtim zdravi film”, “Šah”, Univerzalnu sportsku školu za učenike 3. i 4. razreda, Školu plivanja za učenike 3. razreda, Crveni križ i druge. - Ponosimo se na naše učenice 5.i 6. razreda koje su zauzele 9. mjesto na državnom prvenstvu u krosu, zatim učenice 7.i 8. razreda koje su zauzele 14. mjesto na državnom u krosu dok su dječaci bili najuspješniji u krosu i zauzeli 2. mjesto na županijskom prvenstvu - naglašava učitelj Večerić. Još jedna kvaliteta škole koju ravnatelj Rožmarić ističe je kompletna stručna služba. - Možemo se pohvaliti što imamo logopeda i pedagoga te knjižničara, a to je još jedna specifičnost - govori ravnatelj dodajući da se mora istaknuti i dobra suradnja s lokalnim vlastima.

IMG_20180419_095813.jpg

„Mali kaj“

Već sedmu godinu OŠ Kneginec Gornji sudjeluje u manifestaciji „Mali kaj“- dječjem festivalu „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ promovirajući tradiciju i kajkavštinu u pjevanom obliku. Škola se posebno ponosi na sedmašicu Anu Novotni koja je otpjevala pjesmu Črlena hiža, uvježbanu uz pomoć svog mentora prof. Josipa Levatića.

MAR_1790.jpg

„Veseli Kneginec“

U organizaciji Općine Gornji Kneginec i Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec u sportskoj dvorani škole održan je 9. tradicijski sajam „Veseli Kneginec – tradicija u vinu, zanatima i običajima“. Sajam je osmišljen kao manifestacija izložbenog, prodajnog, degustacijskog i zabavnog karaktera s ciljem da posjetiteljima približi baštinu kneginečkog kraja kroz autohtonu gastronomsku ponudu, tradicijske proizvode, stare zanate, glazbu i običaje. Među dvadesetak izlagača bili su i članovi Učeničke zadruge „Kneginja“ koji su predstavili svoj rad. Posjetitelji su mogli po prigodnim cijenama kupiti učeničke rukotvorine i upoznati se s proizvodnjom nagrađenog „Kneginečkog paprenjaka“.

MAR_1646.jpg