OŠ Klenovnik: Već treću godinu sudjeluju u projektu kojeg financira NASA

| 1.12.2018. u 17:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Osnovna škola Grofa Janka Draškovića u Klenovniku proteklu je školsku godinu obilježila mnoštvom aktivnosti, ali i zapaženih rezultata učenika. Trude se raznim idejama učenicima obogatiti školsku godinu u što uključuju i roditelje. Posebnost im je školski projekt “Zamjene uloga” kada učenici na jedan dan postaju djelatnici škole, a već treću godinu sudjeluju u projektu kojeg financira NASA. Surađuju s varaždinskim Geotehničkim fakultetom i izdaju uz nekoliko škola u županiji najdugovječniji školski list “Klen”, koji je bio nekoliko puta proglašavan najboljim u županiji.

Ekologija kroz nastavni program

Kako kaže ravnatelj škole Mijo Barišić mnogo je aktivnosti, ali proteklu je školsku godinu svakako obilježilo dobivanje srebrnog Eko statusa.

- To je dokaz da je škola već osam godina kontinuirano u međunarodnom svjetskom društvu Eko škola, a to znači da se sustavno bavimo selekcijom i razvrstavanjem otpada od starog papira, baterija, preko kampanje sakupljanja starog stakla ili pak elektroničkog otpad - ukazao je ravnatelj Barišić, dodajući da na različite načine brinu o očuvanju prirode, a imaju i Eko patrolu u školi koja po zimi brine o pticama. Uz to, imaju i poznati eko vrt u kojem uzgajaju začinsko bilje i koji je nekoliko godina zaredom proglašen najboljim tog tipa u Hrvatskoj.

Ekipa_prve_pomoci__pobjednici_meduzupanijskog_natjecanja.jpg

- Kada je u pitanju ekologija onda moram naglasiti da jako puno surađujemo s vanjskim faktorima. Uspostavili smo odličnu suradnju s varaždinskim Geotehničkim fakultetom. Povodom Eko dana, a kojeg tradicionalno obilježavamo, profesori s Geotehničkog s učenicima imaju radionice. Prošle je godine bila tema čistoća vode, a ove godine za taj dan u nastavnom programu je tema o zagađenju šuma i tla pa će učenici naučiti kako zaštiti tlo od zagađenja - objašnjava sugovornik.

U školi naglašavaju i projekt kojeg financira NASA - Globe program u kojeg su uključeni od 2016.

- Zahvaljujući tom projektu imamo meteorološku postaju koja je jedinstvena na našem području i svu opremu za mjerenje i praćenje vremenskih prilika te osim meteorološke postaje imamo i ljudski sunčani sat - dodaje ravnatelj.

profesori_s_geotehnickog_fakulteta_na_eko-danu.jpg

Osim što im se ekološke teme prožimaju kroz cjelokupni nastavni program, škola provodi već dvije godine interni projekt o zamjeni uloga u školama s ciljem da učenici iz druge perspektive osjete uloge svih djelatnika škole.

- U projektu sudjeluju svi djelatnici škole, a sav trud oko planiranja projekta vrijedi kada vidite da učenici drugačije počnu gledati na svoje učitelje. Kao u stvarnom životu raspisuje se natječaj na neko radno mjesto, a na koje se učenici javljaju do određenog roka. Razmatraju se sve pristigle molbe kandidata i odredi se dan kada će se projekt realizirati, odnosno kada učenici postaju učitelji - ukazuje ravnatelj dodajući da se projekt pokazao dobrim jer učenici iz drugog kuta vide kako je učiteljima i ostalim djelatnicima, odnosno rezultat je taj da učenici počinju više cijeniti djelatnike škole.

vrticka_djeca_na_satu_geografije.JPG

Uspjesi učenika

Kvalitetnija radna atmosfera omogućuje onda i bolje uspjehe na raznim natjecanjima pa se škola ponosi svojim učenicima koji ju predstavljaju bilo na županijskoj ili na državnoj razini.

- Naši učenici redovito nižu uspjehe na natjecanju “Čitanjem do zvijezda” te su u vrhu županijskog natjecanja, a prošle godine su bili drugi na državnom. Uspjehe niže i ekipa učenika iz prve pomoći. Oni su višestruki pobjednici međuopćinskog natjecanja te su dva puta bili i prvaci međužupanijskog i sudionici državnog natjecanja iz tog područja. I ekipa učeničke zadruge “Licitarsko srce” predstavljala je školu na državnom natjecanju, a jedan od naših najvećih ponosa je školski list “Klen” koji je nekoliko puta proglašavan najboljim u županiji. Ponosni smo što ga već 10 godina uspijevamo kontinuirano izdavati i time je jedan od najdugovječnijih u županiji - nabraja ravnatelj.

Škola ima razne posebnosti, nemaju ni školskog zvona ni dežurstva, a čime su, kako kažu u školi, smanjili stres kod učenika, a napravili su i vrtni šah, u sklopu županijskog projekta uvođenja šaha u nastavu, kojeg mogu uz učenike koristiti i ostali mještani u bilo koje vrijeme.

vrtni_sah.jpg

Ekipa_citanjem_do_zvijezda__drugi_na_drzavnom_natjecanju.jpg