OŠ Bisag: Sudjeluju na brojnim natjecanjima te uče talijanski i Domaćinstvo

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.6.2018. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

Značajnu godišnjicu ove godine slavi Osnovna škola Bisag. Radi se o proslavi 170 godina od njezina utemeljenja zbog čega se ova škola smatra jednom od najstarijih u Županiji. Od samih početaka pa sve do danas promijenilo se svašta, od školskih zgrada koje su postajale premale i gradile se veće i modernije preko nedaća s kojima se škola susretala pa sve do razdoblja modernizacije i digitalizacije.

Učenici motiviraju i pokreću

Kako kaže ravnateljica, jedno se ipak u ovoj školi, koja se nalazi u najjužnijem dijelu Varaždinske županije - Općini Breznica, nije promijenilo.
- Spomenica naše škole kao živi svjedok govori o tome kako su učenici i učitelji škole Bisag uvijek težili istome cilju. Iz svakog se zapisa iščitava nastojanje i želja za učenjem, za napredovanjem, za izdizanjem od prosjeka. To je ono što se nije promijenilo – rekla je ravnateljica Osnovne škole Bisag Draženka Švelec-Juričić.

20180508_125503.jpg

Dodajući da su tome zaslužni i učenici koji svojim talentima i željama, sposobnošću i otvorenim umom uvijek iznova iznenađuju, motiviraju i pokreću. Škola Bisag se kroz proteklih 170 godina razvijala i rasla od škole s jednom učionicom i 20 učenika, odolijevajući svim društvenim, ekonomskim i ratnim događanjima, uspješno prolazeći kroz povijesna razdoblja. Velika prekretnica u životu i radu škole dogodila se 2005. godine kada je uvedena jedna smjena. Dotada neiskorišten prostor potkrovlja financijskim sredstvima Varaždinske županije uređen je u tri nove učionice s pripadajućim kabinetima. U opremanju novih prostora financijski je sudjelovala i Općina Breznica i tada je škola bila među prvih desetak škola u Županiji koje su radile u jednoj smjeni.

- To je dalo jednu novu dimenziju i kvalitetu u radu. Otvorene su daleko veće organizacijske mogućnosti, proširena je i obogaćena ponuda izvannastavnih aktivnosti, olakšano provođenje školskih projekata kojima je cilj poticanje suradničkog ozračja među učenicima, ali i između roditelja i škole – navela je ravnateljica, dodajući da su godišnjicu proslavili svečanom priredbom u Kulturnome centru “Ivan Rabuzin”. U programu je sudjelovalo 77 učenika škole, a vodili su ga učiteljica Sanja Mamić, učitelj Ernest Jurišić i učenice Nadine Špoljarec i Mirjana Kovačević kojima je ovakav vid nastupa itekako značajan za daljnje školovanje i jačanje samopouzdanja.

draga-domaca-riec-2017.jpg

Osnovna škola Bisag danas ima 128 učenika i 27 zaposlenih, a po broju učenika jedna je od najmanjih škola u Županiji, ali to ih nikada nije sprečavalo u realizaciji brojnih projekata i događanja. Jedan takav školski projekt odradili su i ove školske godine, a radi se o obilježavanju Međunarodnog dana obitelji povodom kojeg su učenici predstaviti rezultate školskog projekta „Obitelj, ja i… Europa“.

- Svaki je razredni odjel predstavio geografske, nacionalne, jezične, kulturne i kulinarske osobitosti jedne zemlje Europske unije od Francuske, Italije, Njemačke, Malte, Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske i Portugala – objasnila je ravnateljica i dodala da su roditelji na dan prezentiranja projekta aktivno sudjelovali u radionicama koje su pripremili učenici. Naši vrijedni i suradljivi roditelji pripremili su jela karakteristična za određenu zemlju kako bi svi skupa osjetili i doživjeli kulturu zemlje koju su predstavljali.

Brojne aktivnosti i Vjeronaučna olimpijada

S obzirom da se škola nalazi na pola puta između Varaždina i Zagreba, a na samom rubu Županije, u školi su svjesni da su roditeljima i učenicima mnoge izvanškolske aktivnosti, zbog udaljenosti od većih središta, nedostupne. Vodeći se ovom mišlju, ova relativno mala škola, nudi svojim učenicima dvadesetak izvannastavnih aktivnosti u kojima se svaki učenik može pronaći. Osim toga škola organizira proslave Dana obitelji, jesenske i božićne sajmove, sudjeluju na likovnim izložbama, smotrama kajkavskog pjesništva, uređuju okoliš škole, organiziraju radionice za učenike i roditelje.

IMG_8830.JPG

- Takvih aktivnosti ima izuzetno mnogo i nemoguće ih je sve nabrojati. Svake školske godine učenici mogu birati između uobičajenih aktivnosti poput pjevačkog zbora, dramske skupine do onih nešto rjeđih kao što je učenje talijanskog jezika - rekla je ravnateljica škole Švelec-Juričić.

U Osnovnoj školi Bisag djeluje Učenička zadruga pod nazivom “Grofeki” u koju su uključeni učenici 3., 5. i 8. razreda, a djeluje kroz četiri sekcije. Sekcije se mijenjaju svake godine ovisno o interesu učenika, a ove godine Aranžersku sekciju vodi učiteljica Marijana Vnučec, Eko sekciju vodi učiteljica Branka Čuljak, Cvjećarsku vodi učiteljica Marijana Habijan dok sekciju Izrade ukrasnih i uporabnih predmeta učiteljica Roberta Nahod.
Što izrađuju i s kojim materijalom rade upoznale su nas najaktivnije članice zadruge, sedmašice Viktorija Ivanušić, Ivana Kovačić i Dorotea Roginek.

Bozicni_sajam.JPG

- U svom radu najčešće koristimo prirodne ekološki prihvatljive materijale kao što je komušina, češeri, mahovina, slama, drvo i papir pa čak i otpadne materijale – nabrojale su učenice.
Dodale su kako su i ove godine sudjelovali na Županijskoj smotri Dani kruha u Varaždinu. U tu su svrhu provele istraživanje o broju i korištenju krušnih peći u Bisagu i okolici. Za potrebe Županijske smotre zadruga članovi Zadruge oslikavali su svilu različitim motivima, a ideja o oslikavanju svile došla je od učenika zadrugara i učiteljice hrvatskoga jezika Sanje Mamić koji su na kraju prošle školske godine sudjelovali u radu Male glagoljske akademije u Roču.

- Učenici se rado uključuju u rad Zadruge, uče novim vještinama, suradnji, stječu nova znanja i svijest o potrebi očuvanja prirode, razvijaju poduzetnički duh, a za svoj su rad i nagrađeni – rekla je Branka Čuljak, voditeljica Zadruge i Eko sekcije.
Učiteljica engleskog jezika Roberta Nahod, koja je ujedno i voditeljica sekcije Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta svake godine kaže da Škola svake godine organizira Božićni sajam, a prikupljenim novcem sufinancirana je terenska nastava učenika.
- Ono što prikupimo, vratimo natrag roditeljima na taj način da umanjimo za određeni iznos svakom učeniku terensku nastavu, izlet, tako da smisao prodaje nije zarada, već da djeca osjete što je poduzetništvo - istaknula je učiteljica Nahod.

20180507_135025.jpg

Talijanski jezik i Domaćinstvo

Učenici Osnovne škole Bisag sudjeluju na brojnim natjecanjima, a zapažene rezultate ostvarili su i ove godine na Vjeronaučnoj olimpijadi čija je tema bila “Kršćani na putu dijaloga”. Školu su predstavljale Viktorija Ivanušić, Helena Kranjec, Glorija Vrščak i Magdalena Ferčić, a pomagala im je vjeroučiteljica Sandra Završki.
- Naučili smo puno o povijesti i podjelama unutar Crkve. Sastajali smo se po dva sata tjedno, a kasnije i više i sav je trud urodio plodom – rekle su učenice. Dodaju da su u siječnju sudjelovali na županijskom natjecanju u Vrbovcu i osvojili prvo mjesto. U veljači se održalo biskupijsko natjecanje u konkurenciji najjačih škola Bjelovarsko-križevačke biskupije.
- I na ovoj smo razini pobijedili te postali predstavnici biskupije koji su stekli pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje se ove godine održalo u Poreču u travnju – dodale su učenice.

Svake školske godine učenici mogu birati među dvadesetak izvannastavnih aktivnosti od onih uobičajenih do specifičnih kao što su Domaćinstvo i Talijanski jezik koji djeca uče jedini u Županiji.

IMG_8828.JPG

Izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo vodi Snježana Antolković, učiteljica razredne nastave i namijenjena je samo učenicima 4. razreda.- Radimo nešto u stilu nekadašnjeg domaćinstva kao što je vezenje iglom i koncem, šivanje gumba, izrada raznih oblika od gumba, kukičanje i pletenje i osnove tkanja na pojednostavljenom tkalačkom stanu - objašnjava učiteljica Antolković, ističući da je dečkima najzanimljivije tkanje, dok djevojčice radije šiju.

S ciljem da se od učitelja iskoristi sav potencijal koji imaju jer, kako kaže ravnateljica, učitelji znaju puno više od sadržaja predmeta koji predaju, Monika Šabijan, učiteljica geografije uz svoj glavni predmet učenike podučava talijanskom jeziku.

- U principu cilj je da djeca na zabavan način upoznaju talijansku kulturu, jezik, gastronomiju, glazbu i mogu istaknuti da su vrlo zainteresirani jer oni zbilja uče jezik. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti koju polazi 15 učenika 5. i 6. razreda pa možemo reći da smo jedina škola Županije koja djeci nudi mogućnost učenja talijanskog jezika - objašnjava učiteljica Šabijan.

ekipe_iz_Bisaga_s_natjecanja_Vjeonaucne_olimpijade3.jpg

dramska_skupina_u_HNK_Varazdin_s_predstavom_Paunas.jpg

Kajkavski_vikend_u_Novom_Marofu.jpg

Označeno u