Obrtnička komora je OŠ Maruševec dodijelila priznanje za sudjelovanje na 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu

VV | 3.6.2018. u 09:57h | Objavljeno u Društvo

Otvaranje novoopremljene učionice za tehničku kulturu u OŠ Gustava Krkleca Maruševec, uređene prema najsuvremenijim standardima, bila je prilika i za dodjelu priznanja školi od strane Obrtničke komore Zagrebačke županije za sudjelovanje na 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu.

Maruševečki osmoškolci na Sajmu su sudjelovali na inicijativu Obrtničke komore Varaždinske županije, koja je u Zagreb - u suradnji s Varaždinskom županijom - dovela 400-tinjak osnovnoškolaca.

Posjet je organiziran u svrhu promocije obrtničkih zanimanja.

Na Sajmu je za učenike bila organizirana i nagradna igra, čija je glavna nagrada također otišla u Maruševec, a osvojio ju je Filip Martinčević, učenik Područne škole Druškovec.

Mobitel je učeniku predao predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak te mu poželio dobar uspjeh u školi.

Uručujući zahvalnicu ravnatelju maruševečke ssnovne škole Tomislavu Vinceku, predsjednik Milak je istaknuo važnost poticanja učenika na upis u obrtnička zanimanja.

On smatra da je takvo jedinstveno opremanje učionice za tehničku kulturu izvrstan način da se učenici upoznaju s načinom izrade konkretnih predmeta.

-Naš zadatak u Obrtničkoj komori je da zastupamo obrtnike, ali i brinemo o tome da se što više djece u odabiru škole odluči za strukovna zanimanja, odnosno jednog dana nastave obrtničku tradiciju – rekao je Milak.

Učionica, vrijedna više od 125 tisuća kuna ima novi ručni alat te pribor za obradu drveta i metala, strojeve Unimat za sigurni rad, a koji objedinjuju funkcije piljenja, bušenja, brušenja, tokarenja; 3D printer i prijenosna računala, a postavljeni su i LCD televizori za prezentacije. Izvedene su nove električne instalacije te nabavljeni novi radni stolovi i stolci bez naslona, radi lakšeg mijenjanja radnog mjesta na nastavi.

Na svečanom otvorenju, kojemu su prisustvovali i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, županijski pročelnik za prosvjetu Miroslav Huđek, načelnik Općine Šprem, učitelji tehničke kulture ostalih škola, Milak je naveo činjenicu da je učionica prva takve vrste, a produkt je suradnje škole, Obrtničke komore i Varaždinske županije.

-Izuzetno nas raduje da smo dio ove zajedničke ideje, kako bismo već u osnovnoj školi pružili mogućnost učenicima, sklonima izradi konkretnih predmeta da oživotvore svoje ideje ili male inovacijske pothvate ili naprosto, da probudimo interes kod djece za rad, za stjecanje radnih navika i vještina. Ova posebno opremljena radionica će sasvim sigurno donijeti novu kvalitetu u praktičnoj nastavi. Vjerujemo da je ona početak jedne nove prakse uvođenja takvih, u budućnosti još i suvremenije opremljenih učionica u osnovnim školama naše Županije – zaključio je Milak.