Objavljene ljestvice poretka za upis u prve razrede srednjih škola: još mjesta za pekare i vrtlare

Irena Harači | 13.7.2019. u 18:55h | Objavljeno u Društvo

Za učenike osmih razreda koji su ove godine upisivali prve razrede srednjih škola završila je neizvjesnost. Danas su objavljene konačne ljestvice poretka, nakon čega slijede upisi u prve razrede srednjih škola. No, i prije objave službenih ljestvica poretka iz Srednje strukovne škole poručuju kako su zadovoljni iskazanim interesom učenika za školu i brojem prijava obrazovnih programa.
- Najviše prijavljenih učenika je u zanimanjima kozmetičar i frizer koji od ove godine kreću po dualnom modelu obrazovanja u četverogodišnjem trajanju. I ostala četverogodišnja zanimanja imala su velik broj prijava, među kojima se posebno izdvaja Modni tehničar sa stotinjak prijava za samo 16 upisnih mjesta koje smo ponudili te Tehničar zaštite osoba i imovine s preko sto prijava učenika za upis. Sva tehnička zanimanja popunit će se u ljetnom upisnom roku, među njima i drvodjeljski tehničar dizajner te smjer likovne umjetnosti i dizajna - budući grafički dizajneri i dizajneri odjeće koji godinama imaju i trostruko više prijavljenih učenika nego što ih možemo upisati – doznali smo od Martine Kapljić, članice upisnog povjerenstva u toj školi.
Unatoč slabom interesu učenika na početku prijava obrazovnih programa, Kapljić ističe da je nacionalna kampanja za upis u obrtnička zanimanja ipak pozitivno potaknula učenike i roditelje.
- Naša je škola za upis u obrtnička zanimanja nudila isključivo JMO-programe koji mogu ostvariti pravo na državne stipendije. Uz to, mnogi obrtnici ponudili su stipendije o vlastitom trošku, u obliku nagrade naučnicima, kao što su mesari i pekari. Najveći broj prijava imamo u zanimanjima stolar i soboslikar- ličilac za koje je interes za upis iskazalo oko pedesetak učenika. Zanimanje tapetar također je atraktivno, stoga i popunjeno. Za jesenski upisni rok ostalo je tek nekoliko slobodnih mjesta, po jedno za mesara, galanteristu i krojača te četiri upisna mjesta za zanimanje pekar.
U Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan nije bilo interesa za agrotehničare ni poljoprivrednog gostpodarstvenika.
Mjesta u jesenskom roku ima još za kuhare, cvjećare i vrtlare – poručila je ravnateljica te škole Rajka Tršinski. Medicinska škola, Prva i Druga gimnazija Varaždin već prvi dan prijava bile su prepune, kao i Elektrostrojarska škola Varaždin. Situacija se nije promijenila ni po završetku prijava.
Svi programi su popunjeni i nemamo za jesen niti jedno slobodno mjesto. Za sve programe je bio veliki interes, posebno za Tehničara za mehatroniku, Tehničara za računalstvo, Elektrotehničara, Tehničara za elektroniku, Medijskog tehničara i Web dizajnera. U nekim zanimanjima imali smo i tri puta više učenika koji su htjeli upisati nego imamo slobodnih mjesta. I u trogodišnjim zanimanjima veliki je interes bio za Elektroinstalatere. Ostvarili smo napredak u kvaliteti upisanih učenika i dobili smo učenike s boljim ocjenama od prošle godine – zadovolja je ravnatelj te škole Igor Kos.

Označeno u