Novinarka Marija Barić na konferenciji hrvatskih psihologa govorila o temi "Mediji i ljudska prava"

V.V. / Businessin.hr | 15.11.2017. u 14:12h | Objavljeno u Društvo

U Zadru je održana 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa na temu Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti.

U okviru Psihošpancira u Zadru nastupila je i Marija Barić, novinarka i glavna urednica našeg partnerskog portala Businessin.hr, govoreći o temi: Mediji i ljudska prava.

Brojna izvješća raznih institucija pokazuju da su kršenja ljudskih prava i društvena nejednakost u Hrvatskoj stavljene na marginu javnog diskursa, ističe Andreja Bogdan, predsjednica Društva psihologa Varaždin, a vezano uz održavanje Psihošpancira, kao podskupa 25. godišnje konferencije hrvatskih psihologa, (od 8. do 11. studenoga) koji je održan 9. studenoga, u resortu Falkensteiner u Zadru.

- U kontekstu rastućih nejednakosti, diskriminirajućih ponašanja i praksi nije jednostavno ni stručnjacima koji su u svom radu posvećeni prevenciji psihičkih poremećaja i socijalnoj integraciji marginaliziranih grupa u društvene tokove. O temeljnim načelima ljudskih prava i društvene pravednosti kao normativnim okvirima svog profesionalnog osposobljavanja i djelovanja u praksi, o ulozi psihologa u sustavu promocije i zaštite ljudskih prava, psihološkim aspektima kršenja ljudskih prava i načela pravednosti kao i o specifičnim znanstvenim i stručnim spoznajama koje su relevantne u promociji i zaštiti prava pojedinaca i društvenih skupina te u ublažavanju posljedica njihova kršenja bilo je riječi i na glavnom skupu koji je okupio oko 500 psihologa i psihologinja iz Hrvatske i inozemstva na jubilarnoj 25. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Zadru čija je središnja tema „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti“ - riječi su Andreje Bogdan, predsjednice društva psihologa Varaždin i organizatorice podskupa konferencije pod nazivom Psihošpancir.

U oko 200 različitih aktivnosti, uključujući simpozije, okrugle stolove te sekcije s usmenim i poster izlaganjima, na skupu je bilo govora o obrazovanju psihologa o ljudskim pravima, percepciji i javnom pozicioniranju psihologije kao struke, ulozi psihologa u provedbi zdravstvenog i građanskog odgoja i obrazovanja, pravima starijih osoba, maloljetnih roditelja, LGBT osoba te zatvorenika i drugih dionika u penalnom procesu.

Govorilo se i o participativnim i drugim pravima djece te kliničkom radu s djecom i mladima, zatim o pravima djece s razvojnim teškoćama i osoba s invaliditetom na obrazovnu uključenost, kao i o psihosocijalnim odrednicama stigmatizacije i njihovim posljedicama po mentalno zdravlje, rodnoj ravnopravnosti u obrazovanju, rodnoj diskriminaciji na tržištu rada, integraciji izbjeglica i djece pripadnika manjina, nasilju u vezama i elektroničkom nasilju itd.

Bogatstvu i raznovrsnosti programa 25. GKHP pridonijelo je i niz radionica, promocija novih knjiga i drugih izdanja te već tradicionalni Psihošpancir, kao i niz stručnih domjenaka i sastanaka stručnih sekcija i radnih skupina, na kojima će se raspravljati o aktualnim temama iz znanosti i prakse, uključujući tzv. krizu u znanosti, etiku u procesu psihoterapije, Zakon o psihološkoj djelatnosti, probleme u selekciji, usavršavanju i napredovanju psihologa, ulogu psihologa u razvoju područja upravljanja ljudskim potencijalima, adaptaciju i standardizaciju nekih mjernih instrumenata i druge za struku važne teme.

Označeno u