Nekim varaždinskim učenicima nastava počinje dok drugi još spavaju

| 1.5.2017. u 17:40h | Objavljeno u Društvo

U 6. osnovnoj školi, nakon povratka s proljetnih praznika, nastava počinje u 7.50 sati. Iznenadilo je to neke učenike, ali i njihove roditelje, iako je ovu odluku odobrilo Vijeće roditelja i Učiteljsko vijeće.

Prema riječima ravnatelja Marija Stančića, sve je počelo nakon ideje učenika da se uredi školski trg na koji bi mogli izaći tijekom boravka u školi. Uređenjem školskog parkirališta, automobili su maknuti s trga koji su potom učenici obojali.

- Početak nastave smo morali pomaknuti deset minuta ranije da bi nakon prvog sata učenici nižih razreda mogli izaći na školski trg na deset minuta, dok učenici viših razreda izlaze nakon 5. sata. Učenici su za vrijeme boravka na trgu pod nadzorom učitelja, a sve smo organizirali tako da se i užina može nesmetano odvijati, što je u našoj školi izazov, s obzirom da imamo čak tri užine i dva ručka. To bi riješila dogradnja blagovaonice te bi svi učenici mogli imati ručak u isto vrijeme, uz dvije užine, a tada bismo nastavu možda opet prilagodili novim uvjetima - rekao nam je ravnatelj, istaknuvši da su reakcije učenika i roditelja izvrsne te da se učenici, iako je prošlo tek tjedan dana, nakon boravka na trgu opušteniji vraćaju na nastavu.

Stančić navodi da je odluka u skladu s europskim smjernicama u provedbi nastave te organizaciji odgoja i obrazovanja, a to su već ranije počele provoditi njihove partnerske škole u Austriji i Danskoj, gdje učenici, bez obzira na vremenske prilike, redovito provode vrijeme na dvorištu.

- Cilj nam je napraviti učionicu na otvorenom i organizirati nastavu iz prirode i društva te biologije, ali i nastavni sati fizike i tehničke kulture, a za učenike nižih razreda namjeravamo organizirati i radionicu tako da im omogućimo prostor na kojem će se moći zadržavati i prije i poslije škole - najavio je Stančić.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti