NAŠ PONOS Varaždinka Alisa Pevec (15) osvojila brončanu medalju na Olimpijadi u Nizozemskoj

| 2.1.2018. u 14:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinka Alisa Pevec (15), učenica prvog razreda varaždinske Prve gimnazije, nedavno je osvojila brončanu medalju na Međunarodnoj prirodoslovnoj juniorskoj olimpijadi održanoj u Nizozemskoj.

Radi se o natjecanju koje se sastoji od nekoliko dijelova, a obuhvaća znanje iz biologije, kemije i fizike. Bilo je to prvo njezino natjecanje izvan Hrvatske, a rezultati koje je ostvarila su hvalevrijedni, ali isto tako i njezin odnos prema njima.

- Na to sam natjecanje više išla iz radoznalosti nego da bi ostvarila neki rezultat. Drago mi je što sam upoznala puno novih prijatelja i mislim da je to važnije nego sam uspjeh - kaže ova mlada ljubiteljica prirodoslovnih predmeta. Objašnjava da su u prvom dijelu natjecanja bili zadaci višestrukog izbora, koje rješava svaki natjecatelj samostalno. Drugi dio su teorijski zadaci, dok je treći dio praktični, a sastoji se od tri pokusa.

- U zadnjem dijelu smo bili troje u grupi, a svaki je radio pokus iz jednog područja. Jedan natjecatelj radi pokus iz fizike, drugi iz biologije, dok treći iz kemije. Onda se bodovi svakog učenika zbrajaju – objašnjava Alisa, koja je u Nizozemskoj na Olimpijadi bila jedina iz Varaždina, uz četvero učenika iz Zagreba i jednog iz Splita...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...