Na turniru u Šemovcu pobjede ostvarili toplički šahisti Filip i Petar Križanić

V.M./Varaždinske vijesti | 25.1.2017. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

U Šemovcu je 20. siječnja održan treći od ukupno pet šahovskih turnira Pojedinačnog učeničkog prvenstva županije koje organiziraju Školski sportski savez Varaždinske županije i Šahovski savez Varaždinske županije.

Nastupila su ukupno 52 igrača iz 9 osnovnih škola, a među njima i jedan polaznik dječjeg vrtića. Iz topličke Osnovne škole u kategoriji viših razreda natjecalo se šest igrača, Filip Križanić, Borna Matkun, Hrvoje Hostnjak, Luka Hereković, Andrija Potrebica i Leonard Pokos, a u kategoriji nižih razreda 4 igrača, Petar Križanić, Petar Kanešić, Mislav Matkun i Luka Lončarić.

U obje konkurencije pobjede su ostvarili toplički šahisti Filip Križanić (viši razredi) i Petar Križanić (niži razredi). Da se u topličkoj školi igra uvjerljivo najbolji šah u županiji potvrdili su osvajanjem drugog i trećeg mjesta u kategoriji viših razreda Borna Matkun i Hrvoje Hostnjak te trećeg mjesta u kategoriji nižih razreda Petar Kanešić.

Svih pet turnira boduje se za ukupni plasman te će se nakon zadnjeg, petog turnira znati ukupni pobjednici Pojedinačnog učeničkog prvenstva županije. I u ukupnom plasmanu učenici topličke škole dominiraju. Pobjednici turnira u Šemovcu, braća Križanić, trenutno su u vodstvu i u ukupnom plasmanu s time da je Petar pobijedio na sva tri dosadašnja turnira, a Filip je, uz pobjedu u Šemovcu, osvojio i dva druga mjesta.

U kategorij viših razreda, od ukupno 53 učenika koji su nastupili na barem jednom turniru, odlično treće mjesto drži Borna Matkun s po jednim osvojenim 2. i 3. mjestom na pojedinačnim turnirima, a na 4. mjestu je Hrvoje Hostnjak s osvojena dva 3. mjesta. Vrlo dobri su i Luka Hereković na 14. mjestu, Andrija Potrebica na 18. mjestu, Leonard Pokos na 20. mjestu, Tina Šebrek na 23. mjestu i Noa Kanešić na 23. mjestu.

U kategoriji nižih razreda Topličanci su imali manje predstavnika, njih četvero, no svi se nalaze u vrhu ukupnog poretka. Od ukupno 41 natjecatelja, osim već spomenutog vodećeg Petra Križanića, na odličnom četvrtom mjestu nalazi se Mislav Matkun koji u dosadašnja tri turnira nije osvojio medalju, ali je konstantno u vrhu poretka s tri osvojena 5. mjesta. Na petom mjestu je Petar Kanešić s osvojenim 3. mjestom na zadnjem turniru, a na također odličnom sedmom mjestu je Luka Lončarić koji je na drugom turniru u Varaždinu zauzeo 2. mjesto.

Već 1. veljače topličke šahiste očekuje ekipno školsko prvenstvo Varaždinske županije na kojem će pokušati treći put zaredom osvojiti naslov županijskih prvaka. Prošle se godine po prvi puta ekipa dječaka plasirala na državno natjecanje na kojem je osvojila odlično četvrto mjesto.

Cilj je PUŽ-a popularizirati šah i potaknuti na uključivanje u šah što više učenika osnovnih škola u Varaždinskoj županiji. Prvenstvo se odvija u dvije kategorije - viši razredi (od 5. do 8. razreda) i niži razredi (od 1. do 4. razreda).