Na Sveučilištu Sjever predstavljen prekogranični projekt razvoja pograničnih zona Hrvatske i Mađarske

| 5.7.2018. u 12:57h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Sveučilištu Sjever je u srijedu 4. srpnja održana radionica u sklopu projekta „Integrated Settlement Development Knowledge Centeres in the HU-HR Border Zone“, akronima „ISD Uni“.

Projekt je odobren za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014.-2020., a njegova je vrijednost iznosi više od 168 tisuća eura.

- Projekt je usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja u toj zoni koja nisu toliko razvijena. Usmjeren je na njihovo integrirano umrežavanje odnosno spajanje tih naselja, razvoj dijelova tih naselja jer su to dosta zapuštena naselja i koja su rađena na dosta neplanskom principu. Umjeren je planski razvoj naselja - rekao je voditelj projekta dr.sc. Matija Orešković.

Dodao je kako su s hrvatske strane odabrali Ludbreg, Prelog i Varaždin, dok su s mađarske strane odabrani gradovi Vilany, Siklós i Harkány koji su veličine Preloga ili Ludbrega.

- Ludbreg, Prelog i Varaždin su izvrsni primjeri za takav integrirani razvoj. Nalaze se u dvije županije, dobro su povezani iako bi povezanost mogla biti i bolja, a i gradovi su već u startu sami po sebi napravili dobar razvoj. Svaki grad ima temu na koju se razvija - objasnio je Orešković, te dodao da budući da su oni Odjel za graditeljstvo, da su naglasak stavili na tehnički razvoj, prometnu povezanost i infrastrukture gradova.

- Na projektima s obje strane su sudjelovali studenti koji su na planu razvoja radili unutar nastavnog plana. S naše strane aktivno je sudjelovalo 11 studenata, koje moram pohvaliti na njihovom radu - rekao je Orešković, dodajući kako je to bila odlična prilika i praksa za studente za daljnje školovanje ali i za iskustvo koje će ima zasigurno dobro doći.

IMG_20180704_134410.jpg

Označeno u