Na 3. Festivalu šaha uzbudljive borbe i atraktivna simultanka, najboljima uručeni pehari Foto: Varaždinska županija

Na 3. Festivalu šaha uzbudljive borbe i atraktivna simultanka, najboljima uručeni pehari

VV | 27.4.2019. u 17:06h | Objavljeno u Društvo

Više od 150 učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih mentora, roditelja, baka i djedova okupilo se danas u Prvoj gimnaziji Varaždin na 3. Festivalu šaha Varaždinske županije, koji je održan u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Dana centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Festival su organizirali Županija i Šahovski savez Varaždinske županije, a na njemu su prvi put sudjelovali i učenici iz Međimurske županije i slovenske Murske Sobote.  

Na brojnim šahovskim pločama odvijale su se zanimljive borbe, a natjecala su se djeca i odrasli. Atraktivna je bila simultana partija koju je na 15 ploča protiv voditelja šahovskih grupa i najhrabrijih posjetitelja odigao Jurica Srbiš iz Koprivnice, FIDE majstor i osmerostruki prvak Hrvatske u kadetskim i juniorskim konkurencijama.

- Bez obzira na brojne igre kojima su današnje mlade generacije opčinjene noćima, šah je bio i ostao „broj 1“. To je najsavršenija igra ikad osmišljena, u kojoj faktor sreće nema nikakvog utjecaja. Dane izvrsnosti Varaždinske županije započeli smo informatikom i nastavili s matematikom, a završavamo šahom koji sve objedinjuje, strategiju, kombinatoriku, programiranje i logiku. Ponosni smo na sve vas učenike koji se bavite ovom igrom, kao i na vaše izvrsne mentore, a u Varaždinskoj županiji ćemo vam i dalje pružati svu potporu te raditi na daljnjoj popularizaciji šaha – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. 

Zahvaljujući projektu „Uvođenje šaha u osnovne škole Varaždinske županije“, broj učenika uključenih u šahovske aktivnosti se u tri godine povećao gotovo pet puta, a ostvareni su i zapaženi rezultati.

- Posebno smo ponosni što je ekipa djevojčica Područne škole Druškovec pod mentorstvom učitelja Mihaela Vurušića ponovila veliki uspjeh i osvojila treće mjesto na Državnom prvenstvu školskih športskih društava u ožujku u Vinkovcima. No, to je samo dio ostvarenih rezultata. Uz osnovne škole, sistem pojedinačnih šahovskih turnira uveden je i u srednje škole, a osnovan je i novi klub, Šahovski klub Ivanec, te otvoreno šahovsko igralište u PŠ Črešnjevo. EU je preporučila da se šah uvede kao obavezan predmet u škole, što se i dogodilo u nekoliko zemalja, među kojima je i Armenija. U Hrvatskoj naš projekt zasigurno predstavlja prvi sustavni korak prema tom cilju, a zahvaljujući tome što Varaždinska županija svrstava šah u svoju viziju razvoja društva znanja – rekao je Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.

Festival šaha završio je uručenjem pehara najboljima. Pobjednik PUŽ-a, pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije, u konkurenciji dječaka nižih razreda je Adrian Petrus iz OŠ Bisag, a u konkurenciji djevojčica Paula Friščić iz OŠ Ivanec. Najbolji u konkurenciji učenika viših razreda je Petar Križanić iz OŠ Varaždinske Toplice, a među učenicama Janja Inkret iz PŠ Druškovec.
Na Velikom PUŽ-u, pojedinačnom prvenstvu učenika srednje škole, najbolji su Hrvoje Hostnjak i Silvija Sever, obje iz Elektrostrojarske škole. Na seniorskom brzopoteznom prvenstvu prvo mjesto osvojio je Goran Šegović iz ŠD Mladost Varaždinske Toplice, dok je u simultanki, očekivano, slavio Jurica Srbiš rezultatom 14:1.

Označeno u
Galerija slika