Milak: Radionice u strukovnim školama su nelojalna konukrencija obrtnicima

| 6.2.2017. u 13:39h | Objavljeno u Društvo

- Već se duže vrijeme bavimo problemom nelojalne konkurencije i nepoštenog tržišnog nadmetanja. Obrtnici nam se često žale i javljaju što se događa na terenu. O tome više ne bismo smjeli šutjeti. Problem nelojalne konkurencije i rada na crno naš je najveći problem – kaže Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, povodom učestalih pritužbi obrtnika i malih poduzetnika na školske radionice u strukovnim školama, koje na tržištu prodaju proizvode nastale u tim radionicama.

Milak smatra da škole na taj način ostvaruju veliku zaradu te da u Hrvatskoj nije precizno zakonski određeno što škole mogu raditi i gdje je granica školstva i poduzetništva.

- Trebalo bi uključiti i poreznu inspekciju, kao i državnu i lokalnu vlast jer sve ovo nije podržano ni jasnim zakonima ni propisima ni odgovornim društvenim ponašanjem. Pojedine lokalne samouprave čak podržavaju takve oblike poslovanja i nanosi se dosta velika šteta malom gospodarstvu, koje puni proračun – upozorava Milak.

Podsjeća na slučaj iz 2014. kada su osnovne škole u Varaždinu opremljene ormarićima koje su izrađene u Srednjoj strukovnoj školi.

- Odgovori koje smo tada dobivali bili su parcijalni, pogotovo ako se odnosilo na nelojalno konkuriranje škola. Neki subjekti se o tome uopće nisu ni izjasnili. Usto, svi smo mi opremili te radionice savršeno, a djeca koja iz njih izlaze nemaju pojma o svom zanimanju. To je najveći problem. Mi trebamo radnike, a nema ih - ukazuje Milak.

Zbog svega toga, kako naglašava, problem nelojalne konkurencije mora se raščistiti.

- Praktički nam 30 posto BDP-a otpada na crnu zonu i nelojalnu konkurenciju, a to je veliki novac – upozorava Milak.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u