Ludbreg: Novim projektom do kvalitetnijeg i atraktivnijeg obrazovnog procesa Foto: Grad Ludbreg / ilustracija

Ludbreg: Novim projektom do kvalitetnijeg i atraktivnijeg obrazovnog procesa

Varaždinske vijesti | 19.7.2019. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Gradu Ludbregu odobren je projekt iz Erasmus+ programa Europske unije pod nazivom "Implementation of Virtual Reality based learning methodology in secondary schools", akronima: VR EDUCATION. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.751 eura.

Projekt započinje s implementacijom u studenom 2019. godine. Partneri na projektu su srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Makedonije, Bugarske, Cipra i Hrvatske.

- Obrazovanje je važno, a ovaj projekt također ide u tom pravcu. Grad Ludbreg nije osnivač Osnovne škole Ludbreg kao ni Srednje škole Ludbreg, ali to su naša djeca i nastojimo pomoći koliko god možemo. Upravo poboljšanje kvalitete obrazovnih procesa je glavni cilj ovog projekta – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Glavna ideja projekta je stvoriti inovativne pedagoške i nastavne metode koje će se temeljiti na digitalnim tehnologijama. Ideja ovog projekta je naučiti i potaknuti nastavnike/učenike da surađuju i koriste tehnologiju na kreativan i učinkovit način.

- U sadašnjim obrazovnim sustavima u većini zemalja EU-a, motivirati učenike da uče nastavni sadržaj predstavlja izazov za nastavnike. Istraživanja provedena u srednjim školama projektnih partnera, u fazi izrade projektne ideje, samo dokazuju dobro poznatu činjenicu da se studenti lako "zasite" akademskim sadržajem predstavljenim u formalnom obrazovnom procesu. Tradicionalne metode poučavanja usmjerene su na pružanje činjenica. Međutim, pristup i konzumiranje mnogo informacija nije učenje. Biti informiran nije isto što i biti obrazovan. Virtualna stvarnost (VR) može motivirati studente na akademsko postignuće. Koristeći VR tehnologiju, nastavnici mogu privući pažnju učenika na razvijeni VR obrazovni materijal i učiniti proces učenja uzbudljivim i učinkovitijim. VR je na pragu obrazovanja, a nove školske učionice bit će tehnološki napredna mjesta učenja, s VR tehnologijom, koja će značajno povećati angažman učenika - ističu iz Grada Ludbrega.

Prema tome, glavni ciljevi projekta su poboljšati kvalitetu i atraktivnost obrazovnog procesa u školama u Ludbregu (Hrvatska), Kochani (Sjeverna Makedonija), Limassol (Cipar) i Pazardzhik (Bugarska) razvojem i primjenom inovativnih metodologija učenja utemeljenih na virtualnoj stvarnosti; povećati kompetencije i vještine nastavnika i učenika srednjih škola u korištenju dostupnih online obrazovnih sadržaja za VR u svakodnevnoj nastavi; uspostaviti strateško partnerstvo između različitih socio-ekonomskih tipova organizacija za povećanje kvalitete obrazovanja uz primjenu najboljih praksi i razvoj inovativnih obrazovnih metoda.

Specifični ciljevi planiranih aktivnosti bit će: razvoj vlastitog inovativnog obrazovnog modula temeljenog na ICT-u uz korištenje VR tehnologije; poboljšati učenička postignuća u školskim predmetima uz pomoć VR obrazovne tehnologije; poboljšati vještine timskog rada studenata kroz transnacionalni natjecateljski događaj u okviru dugoročnog nastavnog treninga; uspostaviti transnacionalnu nastavničku mrežu pomoću eTwinning mrežnih modula i izraditi Strateški akcijski plan za transnacionalnu suradnju u području obrazovanja.