Lepoglavskom vrtiću Povelja za uspješno provedenu najakciju za djecu Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavskom vrtiću Povelja za uspješno provedenu najakciju za djecu

Varaždinske vijesti | 8.8.2018. u 15:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač uručio je ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Nadi Kuća "Povelju za uspješno provedenu najakciju 2017." Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", koju je vrtić ostvario za projekt "Lepoglavska čipka".

Dječji vrtić Lepoglava po drugi se put uključio u ovu akciju koja je nastala kao zalog svakog grada i općine, koji sudjeluje u akciji "Gradovi i općine – prijatelji djece", da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost, koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu. Koordinacijski odbor akcije "Grad Lepoglava – Prijatelj djece" odabrao je projekt Dječjeg vrtića Lepoglava i, kako ističu, nije pogriješio u odabiru.

- Ove smo se godine odlučili za projekt kojim bismo s jedne strane predstavili lepoglavsku čipku, a s druge i kreativnost naše djece koja su s velikom voljom, trudom i s puno srca kreirali brojne stvari simbolizirajući našu čipku. Uvijek nam je drago kad možemo promovirati kako naš vrtić tako i naš grad, a ova Povelja dodatni je motiv da pripremimo novi projekt za ovu godinu – kazala je ravnateljica vrtića Kuća i dodala kako se mladi projektolovci već pripremaju za radnu projektnu jesen.

Ovaj je projekt bio predstavljen i na 13. državnoj Smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj su prezentirani najbolji projekti nastali zajedničkim radom djece, odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske. Od ukupno 98 prezentirana projekta na regionalnim smotrama, njih 23 je odabrano za javnu prezentaciju, a projekt lepoglavskog vrtića "Lepoglavska čipka", kojeg su zajedno s djecom izradile odgojiteljice Mirjana Županić i Sabina Kolačko, proglašen je najuspješnijim u Hrvatskoj.

Lepoglavski dogradonačelnik ovom je prilikom ponovno skrenuo pažnju na aktivnosti kojima Grad Lepoglava kontinuirano pomaže razvoj društvene infrastrukture za djecu, a koja se očitava u usmjerenosti Proračuna grada Lepoglave prema svojim najmanjim građanima.

- Nismo slučajno dobili prestižni status "Grada - Prijatelja djece" i ovakve zajedničke aktivnosti koje provodimo, u ovom konkretnom slučaju s Dječjim vrtićem, samo potvrđuju tezu da, kad se sagleda kontekst odnosa ove gradske vlasti prema našim najmanjim građanima, Lepoglava ima što za reći i pokazati. 8 milijuna kuna vrijedno ulaganje u dogradnju Dječjeg vrtića kao i u dječja igrala tek su mali dio naših brojnih aktivnosti kojima možemo dodati potpore za novorođene Lepoglavčane, sufinanciranje prijevoza učenika kao i nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima. Posebno pak veseli kako naši budući lideri koji su trenutno u vrtiću čuvaju svoju baštinu, našu UNESCO-vu lepoglavsku čipku ovakvim projektima – zaključio je Kovač.

Grad Lepoglava od 2017. godine ima status "Grada - prijatelja djece". Akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece" zajednički su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Na lokalnoj razini akciju vode koordinacijski odbori, stoga je i u Lepoglavi osnovan Gradski koordinacijski odbor koji surađuje s ustanovama i udrugama u provođenju aktivnosti usmjerenih na djecu. Prava i potrebe djece objavljena su u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.