Korisno iskustvo: Toplički učenici posjetili otok Murter i Istru pa učili na terenu

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.6.2017. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

Prošlog su tjedna četvrti razredi topličke škole bili u školi u prirodi na otoku Murteru. Putujući prema jednom od najljepših hrvatskih otoka, zaustavili su se i posjetili Sokolarski centar „Dubrava“, prvi azil za ptice grabljivice u Hrvatskoj te su razgledali znamenitosti Šibenika uz stručno vodstvo.

Drugi su dan posjetili Nacionalni park „Krka“ i pogledali ljepotu jednog od naših krških bisera. Trećeg su dana, pri povrtaku u Varaždinske Toplice, razgledali znamenitosti grada Zadra u pratnji lokalnog vodiča. Učiteljice četvrtih razreda Melita Arzon i Ružica Hrženjak ostvarile su sve planirane ciljeve škole u prirodi i zajedno s učenicima su oduševljene ljepotoma naše lijepe Dalmacije.

U periodu od 5. do 9. lipnja učenici sedmih razreda boravili su u Poreču. U navedenom vremenu učenici su u pratnji svojih učitelja i razrednika realizirali brojne odgojne, obrazovne, športske i zabavne sadržaje.

U programu terenske nastave učenici su učili o jeziku u kolijevki glagoljaštva Roču i Humu. Zorno su učili o akropolskim naseljima te posjetili Motovun. Osjetili su dah Mediterana i mediteransku klimu. Promatrali su floru i faunu Istre. Upoznali su antičku baštinu Pule i posjetili Nacionalni park Brijuni.

Razgledali su i Eufrazijevu baziliku u Poreču, važan dio kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Zabavne sadržaje imali su u vodenom parku Istralandia, a posjetili su i Rovinj. Dio nastavnih sadržaja, kako navode u školi, realiziran je rješavanjem radnih listića, promatranjem i skupljanjem morskih organizama pa je ovaj zorni i opipljivi oblik realizacije nastavnih sadržaja bilo je vrijedno i korisno iskustvo za učenike i njihove učitelje.