Knjižničarke iz Varaždinske županije na skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva

Varaždinske vijesti | 19.10.2018. u 11:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Regionalna hrvatska knjižničarska društva okupila su se u Opatiji gdje je 10. – 13. listopada održana 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD). Organizator Skupštine bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo, dok su suorganizatori bili Knjižničarsko društvo Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka.

Skupština je održana u vrijeme kada je prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, aktualna tema koja je važna ne samo za knjižničarsku struku, nego i za cijelo društvo, upućen na prvo čitanje u Hrvatski sabor. U očekivanju odluke Sabora sudionici Skupštine raspravljali su o glavnoj temi Skupštine pod nazivom "Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030", te o nekoliko podtema poput: Inkluzivne knjižnične usluge, Knjižnice i zakonski propisi, Knjižnice i kvaliteta obrazovanja, Knjižnice i održivi razvoj, Knjižničarsko nazivlje te Regionalna društva – razvoj i suradnja.

Na 43. skupštini HKD-a sudjelovalo je oko 260 knjižničara iz knjižničarskih društava iz Hrvatske i inozemstva. Varaždinsku županiju predstavljale su tri knjižničarke: Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu, ujedno i predsjednica  Knjižničarskoga društva Varaždinske županije (KDVŽ) dok su delegati Društva bile Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" iz Ludbrega i Bernarda Kos, voditeljica knjižnice Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.