Ravnatelji osnovnih i srednjih škola održali su radne sastanke u Županijskoj palači Foto: Varaždinska županija

Kampanja "Odaberi svoju školu": Planirano je povećanje broja strukovnih programa

I.D./Varaždinske vijesti | 1.3.2017. u 18:38h | Objavljeno u Društvo

Na radnim sastancima ravnatelja osnovnih i srednjih škola, koji su održani danas u Županijskoj palači u Varaždinu, najavljena je deseta po redu kampanja "Odaberi svoju školu".

Riječ je o kampanji koju Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima: Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Regionalnim uredom Varaždin i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik.

Kampanja započinje u ponedjeljak 24. travnja u OŠ Novi Marof, a završava 8. svibnja u OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" u Ivancu, a u tom će se periodu učenicima osmih razreda predstaviti sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar na sastancima je istaknuo da, uz sve ono što Županija ulaže u obrazovanje, kampanja provodi već desetu godinu te je dobro prihvaćena i puno pomaže učenicima oko odabira srednje škole.

- I ove godine predstavit ćemo sve programe i zanimanja u našim srednjim školama te učenike nastojati školovati za realne potrebe gospodarstva ili uspješan nastavak studija. Prije nekoliko dana svi župani smo kod ministra znanosti i obrazovanja izrazili nezadovoljstvo oko odobravanja novih zanimanja i razreda. Tako se iznjedrila ideja da županije same provode politiku srednjoškolskog obrazovanja, odnosno da same odlučuju o svojoj strategiji razvoja na koji način i kakve kadrove će obrazovati. Time bi se stvorio puno bolji i kvalitetniji odnos sa svim institucijama koje brinu o zapošljavanju. Nama je rekord za otvaranje jednog novog razreda bio godinu i osam mjeseci. I to za zanimanje drvni tehničar. Za zanimanje CNC operatera mi dobijemo 20 mjesta, prijavi se 41 učenik, a trebamo ih 441 na tržištu – objasnio je župan Štromar dodavši kako nas u sljedećih nekoliko godina očekuje jedna ogromna informatička revolucija u obrazovanju, koja je započela u Velikoj Britaniji i Belgiji, a upravo bi Varaždinska županija već od ove jeseni mogla biti pilot projekt za Hrvatsku u inicijativi kojoj je cilj svakom učeniku 7. razreda osigurati posebni uređaj na kojem će učiti programirati.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek iznio je konkretne brojke za ovu školsku godinu u kojoj osmi razred završava 1.751 učenik, dok je za iduću školsku godinu u srednjim školama Varaždinske županije planirano 2.075 mjesta, od toga 30 posto u gimnazijskim, a 70 posto u strukovnim programima.

- Smanjili smo za jedan razred programe opće gimnazije, po jedan razred ekonomista, tehničara za računalstvo i medicinskih sestara, dok smo za čak tri razreda povećali programe školovanja za CNC operatera – istaknuo je pročelnik Huđek te dodao kako se dalo prostora svim onim strukovnim zanimanjima koja su u ovom trenutku važna.

Prorektor Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Damir Vusić predstavio je ravnateljima programe i mogućnosti koje nudi Sveučilište Sjever, dok su predstavnice AZRA-e d.o.o. informirale o projektu "Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova" i mogućnostima prijave na natječaj "Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja".

Raspored kampanje:

24.04.2017. OŠ Novi Marof u 18 sati
25.04.2017. OŠ Visoko u 18 sati
26.04.2017. OŠ "Antuna i Ivana Kukuljevića" Varaždinske Toplice u 18 sati
27.04.2017. OŠ Ludbreg u 18 sati
28.04.2017. OŠ Kneginec Gornji u 18 sati
02.05.2017. OŠ Petrijanec u 18 sati
03.05.2017. OŠ Vidovec u 18 sati
04.05.2017. Druga gimnazija Varaždin u 18 sati
05.05.2017. OŠ "Ante Starčevića" Lepoglava u 18 sati
08.05.2017. OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec u 18 sati